Leren in een VUCA-wereld

leren in een VUCA-wereld

VUCA wereld: Zonder verandering geen groei.

In een wereld die constant in beweging is, is het belang van verandering en leren cruciaal voor de groei en ontwikkeling van organisaties en individuen. We bevinden ons in een VUCA-wereld: een wereld die wordt gekenmerkt door volatiliteit, onzekerheid, complexiteit en ambiguïteit. Deze term werd voor het eerst gebruikt in de jaren ’90 door het Amerikaanse leger om de wereldwijde politieke situatie te beschrijven na de Koude Oorlog. Sindsdien heeft het concept zijn weg gevonden naar de bedrijfswereld en wordt het vaak gebruikt om de huidige economische omgeving te beschrijven.

AI

Tijdens de workshop Zonder verandering geen groei: leren in een VUCA-wereld van Relevance op het Groeien zonder Grenzen festival, gegeven door Marieke Schouten en Camiel Gielkens, werden we geïntroduceerd in de wereld van AI. De workshop begon met twee AI-gegenereerde avatars van Camiel en Marieke, wat duidelijk liet zien wat AI op dit moment al allemaal kan. Dit was een krachtige illustratie van hoe ver technologie is gekomen en hoe deze ons kan helpen om ons aan te passen aan veranderingen in de wereld.

Future of work

Een recent onderzoek toonde aan dat 70% van de mensen aangeeft niet klaar te zijn voor de future-of-work. Dit is een zorgwekkend percentage, omdat het betekent dat veel mensen niet de vaardigheden en kennis hebben. Deze vaardigheden zijn nodig om te kunnen concurreren in een snel veranderende en steeds veeleisender arbeidsmarkt. Dit onderstreept het belang van blijven leren en ontwikkelen om duurzaam inzetbaar te blijven.

Stimulans voor leren en ontwikkelen

We bevinden ons momenteel in een “perfecte storm” als het gaat om verschillende factoren die stimulans geven voor leren en ontwikkelen. Ten eerste, het tempo van veranderingen is hoger dan ooit tevoren. Organisaties moeten zich voortdurend aanpassen aan nieuwe technologieën en manieren van werken om te overleven. Als tweede is er een krappe arbeidsmarkt. Waardoor het van belang is om te investeren in de ontwikkeling van medewerkers om talent aan te trekken en te behouden. Het derde punt is hybride werken de nieuwe norm geworden. Dit vereist nieuwe vaardigheden en manieren van samenwerken. Als laatste is de digitalisering niet te stoppen en vraagt dit om nieuwe kennis en vaardigheden. Ten slotte investeert de overheid in de ontwikkeling van medewerkers door het stimuleren van STAP-budgetten.

Learning Leadership

Een voorwaarde voor leren op schaal is een leercultuur binnen organisaties. Dit begint bij ‘learning leadership’, waarbij leiders het belang van leren en ontwikkelen erkennen en aanmoedigen binnen de organisatie. Het creëren van een leercultuur vereist een gedeelde visie en betrokkenheid van alle medewerkers. Het is daarom belangrijk dat de top van een bedrijf meewerkt aan het creëren van een leercultuur, omdat dit de kans van slagen het grootst maakt.

Op welke manieren creër je een leercultuur?

Er zijn verschillende manieren om een leercultuur te creëren binnen organisaties. Belangrijk is:

  1. Te zorgen voor een cultuur van openheid en vertrouwen, waarbij medewerkers zich veilig voelen om fouten te maken en feedback te ontvangen.
  2. Om de juiste leertechnologieën en -hulpmiddelen te gebruiken om leren op schaal mogelijk te maken.
  3. De juiste leiders te hebben, die het belang van leren en ontwikkelen erkennen en hun medewerkers ondersteunen bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en kennis.
  4. Te onthouden dat leren een continu proces is. Het is niet voldoende om af en toe een training of workshop te volgen en vervolgens terug te keren naar het werk.  Medewerkers moeten gestimuleerd worden om te blijven leren en zichzelf uit te dagen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Door een leercultuur te creëren en te onderhouden, kunnen organisaties zich aanpassen en groeien in een VUCA-wereld.

Conclusie

Verandering en leren zijn essentieel voor de groei en ontwikkeling van organisaties en individuen in een VUCA-wereld. HR- en L&D-professionals spelen een cruciale rol bij het creëren van een leercultuur binnen organisaties, wat begint bij learning leadership en de betrokkenheid van alle medewerkers vereist. Door te investeren in leren en ontwikkelen, kunnen organisaties zich aanpassen aan veranderingen en groeien in een steeds veranderende wereld.

 

 

 

 

 

Boeken we een
demo?