Het belang van een positieve leercultuur in jouw bedrijf

Sinds het begin is het enige constante aan de arbeidsmarkt dat deze altijd verandert. Maar in tijd van grote technologische progressie gaat deze verandering alleen maar harder. Het wordt voor werknemers steeds moeilijker de technologische veranderingen bij te houden, daarom is het belangrijk je werknemers te stimuleren om continu te blijven ontwikkelen. Een positieve leercultuur is essentieel voor ieder vooruitstrevend bedrijf. In deze blog willen we jou dan ook informeren over waarom een positieve leercultuur zo belangrijk is. Ook hopen we je te inspireren er in jouw bedrijf mee aan de slag te gaan!

Wat is een positieve leercultuur?

Een positieve leercultuur is een verzameling van beleid, processen en gedrag binnen een organisatie gericht op het stimuleren van continu leren. Veelvoorkomende kenmerken van een organisatie met een positieve leercultuur zijn:

 • Gericht op het stimuleren van nieuwsgierigheid
 • Delen van kennis
 • Onderling vertrouwen
 • Ruimte om te experimenteren
 • Het mogen maken van fouten

Een lerende organisatie streeft naar verbetering, innovatie en flexibiliteit. Zij stimuleert individueel leren voor de uiteindelijke verbetering van de organisatie. Een groot en divers L&D aanbod zorgt namelijk voor een grotere en meer ontwikkelde skillset waar de organisatie gebruik van kan maken.

Voordelen van een positieve leercultuur

 • Verhoogde productiviteit en innovatie
  Een natuurlijk effect van werknemers meer laten leren is dat ze meer kennis en ervaring opdoen. Hierdoor wordt de productiviteit van werken verhoogd. Daarnaast kan het verbreden van kennis ook zorgen voor de ontwikkeling van innovatief denken.
 • Medewerkerstevredenheid en retentie
  Continu ontwikkelen wordt niet alleen voor organisaties steeds belangrijker, maar ook voor individuen. Zij zullen op zoek gaan naar mogelijkheden om te groeien en als ze die binnen het bedrijf kunnen vinden is dat een groot voordeel. Dit zorgt namelijk voor meer tevredenheid, en dus meer retentie, onder medewerkers.  Daarnaast geef je werknemers de mogelijkheid om te omscholen of bijscholen, waardoor ze kunnen doorgroeien binnen de organisatie.
 • Aantrekken van talent
  Een positieve leercultuur is niet alleen aantrekkelijk voor het behoud van werknemers, maar ook voor het aantrekken van nieuw talent! Beschikbare sollicitanten zijn vooral op zoek naar ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden, velen vinden dit zelfs belangrijker dan salaris. Zorg voor een goed L&D-aanbod en de sollicitanten zullen binnenstromen.

De rol van HR bij het bevorderen van een leercultuur

 • Beleid en strategie
  Het creëren van een positieve leercultuur begint met het opstellen van een leerbeleid. Hoe stimuleert jouw bedrijf leren en ontwikkelen? Kiezen werknemers zelf hun trainingen of wordt dit voor ze vastgelegd? Maakt het bedrijf al gebruik van een LMS om leren te centraliseren en verbeteren? Zo niet, dan wordt het eens tijd om deze optie te onderzoeken. Begin bijvoorbeeld met deze whitepaper: ‘Vind het perfecte LMS: jouw stapsgewijze gids
 • Leiderschap en voorbeeldgedrag:
  Als jij geen enthousiasme toont over jouw leerbeleid, wie gaat het dan wel doen? Zorg dat je als HR-team met zijn alle achter de leer- en ontwikkelstrategie staat en er ook gebruik van maakt. Voorbeeldgedrag tonen kan andere werknemers inspireren om ook te gaan kijken naar hun eigen ontwikkeling.
 • Tools en technologie
  Technologie gaat een steeds grotere rol spelen in de wereld van ontwikkeling. In plaats van dat we altijd naar een training moeten reizen, kunnen we dezelfde training nu gewoon volgen achter onze laptop. Nieuwe technologie maakt leren bereikbaarder en makkelijker, dus zorg dat je er gebruik van maakt!

Praktische tips voor het creëren van een positieve leercultuur

Tip 1: Stimuleer eigenaarschap en zelfgestuurd leren
Geef medewerkers de verantwoordelijkheid over hun leertrajecten door persoonlijke leerdoelen te stellen en toegang te bieden tot diverse leermiddelen zoals online cursussen, workshops en boeken. Faciliteer flexibel leren en bied mentorschap aan om ondersteuning te bieden.

Tip 2: Creëer een veilige leeromgeving
Een veilige leeromgeving moedigt medewerkers aan om nieuwe dingen te proberen zonder angst voor fouten. Omarm fouten als leerkansen, creëer een feedbackcultuur en zorg voor psychologische veiligheid door open communicatie en inclusiviteit. Moedig experimenteren met nieuwe ideeën aan.

Tip 3: Vier successen en leerervaringen
Erken en beloon leerinspanningen en successen om motivatie hoog te houden. Dit kan door publieke erkenning tijdens teamvergaderingen, beloningssystemen zoals certificaten of bonussen, en het delen van succesverhalen van medewerkers. Houd regelmatige evaluaties van leerprogramma’s en vier behaalde mijlpalen om het leerproces dynamisch te houden.

Conclusie

Een positieve leercultuur is belangrijk voor bedrijven die willen gedijen in een steeds veranderende arbeidsmarkt. Door continu leren te stimuleren, verhoog je niet alleen de productiviteit en innovatie binnen je organisatie, maar zorg je ook voor meer tevredenheid en retentie onder je medewerkers. Bovendien trekt een sterk leerbeleid nieuw talent aan dat op zoek is naar ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden.

HR speelt een grote rol in het bevorderen van deze cultuur door het opstellen van een duidelijk leerbeleid, het tonen van voorbeeldgedrag en het integreren van moderne tools en technologie. Praktische stappen zoals het stimuleren van eigenaarschap, het creëren van een veilige leeromgeving en het vieren van successen kunnen direct bijdragen aan het versterken van de leercultuur.

Bij Archipel Academy geloven we in de kracht van leren en ontwikkeling. Wij ondersteunen bedrijven bij het opzetten van effectieve leerstrategieën en bieden diverse leerplatformen en technologieën aan. Neem contact met ons op om te ontdekken hoe wij jouw organisatie kunnen helpen bij het creëren van een positieve leercultuur. Samen zorgen we ervoor dat leren een integraal onderdeel wordt van jouw bedrijfsstrategie, waardoor zowel medewerkers als de organisatie als geheel kunnen groeien en bloeien.

Boeken we een
demo?