Technologiegedreven ‘future skills’ voor medewerkers
Medewerkers toekomstbestendig maken
Bedrijven willen uitstralen dat ze anticiperen op de technische ontwikkelingen. Vrijwel iedereen maakt nu keuzes in hoeverre ze technologie in hun bedrijfsvoering implementeren. Archipel Academy heeft er bijvoorbeeld voor gekozen technologie in te zetten voor de beste persoonlijke ervaring. Dit in lijn met de focus op leren en ontwikkelen. Op deze manier helpen we mensen hun volle potentie te bereiken. Technologie moet immers niet alleen worden ingezet voor efficiency of om kosten te besparen. Werkgevers hebben dan ook de verantwoordelijkheid om op de hoogte te blijven van alle technologische ontwikkelingen. Ze zullen zich omringen met experts of zoveel mogelijk seminars proberen te bezoeken. Echter blijft het aantrekken van mensen met kennis van deze technologie het meest winstgevend. Daarom is het essentieel om te weten te komen hoe jij deze medewerker kan blijven aantrekken. Lees snel verder voor de drie belangrijkste technologiegedreven ‘future skills’ voor medewerkers.
Technische ontwikkelingen bijhouden
Hard skills niet minder belangrijk
‘Technologie verandert de wereld’, je hoort het waarschijnlijk vaak genoeg. We kunnen inmiddels niet meer ontkennen dat de toenemende invloed van technologie geen gevolgen heeft. De impact zal aanzienlijk zijn. Banen verdwijnen en mensen worden gedwongen te ‘upskillen’. HR zit middenin deze digitale transformatie. Op wat voor manier kan HR organisaties en medewerkers helpen om toekomstbestendig te worden? En hoe wordt HR dat zelf? Het antwoord: medewerkers moeten hun skillset future-proof maken, willen ze relevant blijven. Werkgevers moeten dit daarom stimuleren. In onze wekelijkse blog hebben we het al gehad over het belang van power skills. Dit zijn de ‘zachte’ vaardigheden op persoonlijk, sociaal en emotioneel vlak. Binnen verschillende sectoren bleek de waardering voor power skills te groeien. Dit maakt de harde vaardigheden echter niet minder belangrijk. Tegenover deze zogenaamde power skills staan namelijk de technologiegedreven hard skills. Dit zijn vaardigheden die je kan verkrijgen door middel van opleidingen en ervaring. Deze blijven, wat er ook gebeurt, belangrijk.
Zelfbewustzijn creëren
Binnen jouw branche kan het zijn dat bepaalde harde vaardigheden verplicht zijn. Soms is het daarom nodig om certificaten te behalen om je kennis hierin te bewijzen. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft Excel of bepaalde Software modeling vaardigheden. In een wereld waar technologie steeds meer de overhand neemt, moeten ook de hard skills van jouw medewerkers up-to-date blijven. Welke precies nodig zijn en welke niet, verandert met de tijd. Bijvoorbeeld wanneer het gelukt is om een bepaalde baan te bemachtigen. Dan is het ook nodig om de eerder verkregen technische skillset niet te laten verstoffen. Gebruik ze zo frequent mogelijk en spijker ze waar nodig is bij. Het is beter het zelf bij te houden, dan dat je gaandeweg merkt dat je niet kan meekomen met nieuwe technologie. Maar wat zijn de belangrijkste technologiegedreven ‘future’ skills eigenlijk? Hieronder Archipels top 3.
Top 3 technologische future skills
1. Programmeren
Kinderen krijgen tegenwoordig zelfs al cursussen in programmeren. Het zal waarschijnlijk net zo belangrijk worden als het beheersen van ‘normale’ taal. Jouw medewerker kan niet achterblijven. Programmeren is namelijk een geavanceerde manier van creatief denken. Je leert met problemen omgaan en uiteindelijk te denken in oplossingen. Het ruimtelijk inzicht wat je hierdoor creëert, is in verschillende dimensies van je werk-privé inzetbaar.
2. Data-analyse
Data-analyse betreft het interpreteren van gegevens die zijn verkregen bij een onderzoek. Het doen van onderzoek draait natuurlijk allemaal om het verzamelen van data. Vervolgens kan op basis van deze resultaten inzicht worden gecreëerd. Om kwantitatief onderzoek uit te voeren, moet je met grote hoeveelheden gegevens aan de slag. Datamining is een manier om dit proces te automatiseren. Jouw medewerkers zelf moeten deze kennis ook bezitten.
3. Technisch schrijven
Hoe moet je complexe dingen vereenvoudigd communiceren? Deze vaardigheid verkrijg je door technisch te kunnen schrijven. Waar het voorheen alleen ging om het schrijven van handleidingen, is dat nu anders. Tegenwoordig heeft het met de opkomst van de grote hoeveelheid aan digitale informatie een sprong gemaakt. Trainingen om deze skill op te kunnen krikken, zijn overal terug te vinden. Het gaat om documenteren, checklists maken en kunnen inzien welke informatie er nodig is. Tekst is niet meer alleen de meest effectieve manier om te communiceren.
Effectueren van deze harde skills
Skillset aanpassen naar eigen situatie
Het effectueren van deze technologiegedreven ‘future skills’ zijn dé manier om jezelf om je bedrijf op de kaart te zetten en te houden. Online is er een groot scala aan artikelen die je vertellen welke skills je tegenwoordig in je arsenaal moet hebben. Misschien was je al op de hoogte hiervan. Misschien heb je wel een beeld van welke skill jouw medewerkers nog moeten bemachtigen. Het is echter ook nodig deze vaardigheid écht te gaan verkrijgen. De hierboven genoemde zijn slechts een selectie. Uiteindelijk weet je zelf het beste welke skillset relevant is voor jouw situatie. Het hebben van goede hard skills is voor cv en carrière van levensbelang. Investeer dus in het verkrijgen en behouden hiervan. Maar vergeet nooit te blijven hameren op de power skills.
Wat hebben we geleerd?
Dat power skills steeds belangrijker worden, is duidelijk geworden. Echter moeten de hard skills niet achterblijven. Het bijhouden van technologische competenties is heel belangrijk, maar ook moet er een focus zijn op het verkrijgen van nieuwe. Het aantrekken van mensen met kennis van technologie zal altijd rendabel blijven.
over Archipel Academy
Archipel Academy is met nominaties zoals de FD Gazelle en Blue Tulip een van de snelst groeiende én innovatieve bedrijven van Nederland. Enkele jaren geleden stelden we onszelf de vraag: kan leren binnen organisaties niet overzichtelijker, goedkoper en impactvoller? We hebben inmiddels bewezen van wel. Organisaties zoals Heineken, Philips, VodafoneZiggo en Enexis leren via één centraal Learning Experience Platform (LXP) dat medewerkers middels hoogwaardige scans, slimme algoritmes en persoonlijk leeradvies helpt bij het zetten van de volgende stap. Het proces van organiseren tot factureren nemen we daarbij volledig uit handen. Zo kan de organisatie zich richten op zijn core business. Alle expertise in leren heb je daarnaast binnen handbereik: van individueel opleidingsadvies tot consultancy. Dat is hoe we organisaties laten groeien zonder grenzen.