”Hoe een DDO je bedrijf naar een hoger niveau tilt”

DDO

Deliberately Developmental Organizations (DDO’s) zijn organisaties die er bewust voor hebben gekozen om hun mensen de juiste omgeving te bieden om te groeien. In tegenstelling tot andere bedrijven richten DDO’s zich op de ontwikkeling van hun werknemers om hun prestaties te verbeteren en de werkcultuur te versterken. DDO is geen modewoord, maar een bewust proces dat tijd en moeite kost.

Wat is een Deliberately Development Organisation (DDO)?

De Nederlandse vertaling van een een Deliberty Developmental Organisation (DDO) is een Bewust Ontwikkelende Organisatie. Het is een organisatie die haar medewerkers ontwikkelt op een manier die het beste bij hen past. Het doel van een DDO is om een cultuur te creëren waarin leren en groei centraal staan, niet alleen om winst te maken. Dit gebeurt door trainingen, coaching, feedback en het creëren van een werkomgeving waarin medewerkers zichzelf kunnen zijn en zichzelf kunnen ontwikkelen.

Een DDO verbetert de betrokkenheid en productiviteit van medewerkers door hen te motiveren bij te dragen aan het succes van de organisatie via ontwikkeling en groei. Door zich te richten op de ontwikkeling van medewerkers, kunnen DDO’s hun volledige potentieel bereiken en relevant blijven in een snel veranderende wereld, wat essentieel is in alle sectoren waarin innovatie een belangrijke factor voor succes is.

De mensgerichte aanpak van DDO’s maakt het aantrekkelijker voor getalenteerde mensen. Zij bieden namelijk mogelijkheden zoals cross-trainingprogramma’s binnen verschillende afdelingen, zodat werknemers extra vaardigheden opdoen die hen helpen om na verloop van tijd professioneel te groeien zonder het bedrijf helemaal te hoeven verlaten.

De kernelementen van een DDO

Het is belangrijk om de kernelementen van een DDO te begrijpen:

  1. Bewuste focus op mensen en hun ontwikkeling, niet alleen op resultaten.2.
  2. Een organisatiecultuur die gericht is op voortdurende verbetering en leren.
  3. Het gebruik van gegevens om de besluitvorming te onderbouwen en de inspanningen voor voortdurende verbetering te sturen, in plaats van uitsluitend te vertrouwen op intuïtie of buikgevoel.

Hoe wordt jouw organisatie een DDO?

De eerste stap om een DDO te worden is het creëren van een cultuur van leren. Een DDO richt zich op mensen, niet op processen; zij staat open voor nieuwe ideeën en moedigt feedback aan zodat werknemers hun beste ideeën met elkaar kunnen delen. De organisatie ontwikkelt ook een gedeelde visie op de toekomst, die alle werknemers in staat stelt naar gemeenschappelijke doelen toe te werken zonder individuele verantwoordelijkheid of autonomie op enig niveau van de organisatie op te offeren. Ten slotte blijft de organisatie flexibel en aanpasbaar door creatief te blijven reageren op veranderende omstandigheden of onverwachte uitdagingen.

DDO’s zijn niet zomaar “leuke plekken om te werken.” Het zijn innovatieve organisaties die de kracht van leren, samenwerking en aanpassingsvermogen gebruiken om voor zichzelf concurrentievoordelen te creëren.

Unlimited Learning bij VodafoneZiggo: een inspirerend voorbeeld van een DDO

De filosofie achter de People Strategy van VodafoneZiggo is om met gepassioneerde en relevante mensen sterke teams te bouwen. Wanneer werknemers hun passie kunnen uiten, raken ze meer gemotiveerd – en leveren ze beter werk. De drie pijlers – GROW, Career4U en Unlimited Learning – ondersteunen dit idee.

Een van de drie pijlers die een belangrijke bijdrage levert aan deze DDO is Unlimited Learning. Unlimited Learning is een uniek programma waarbij medewerkers onbeperkt kunnen leren voor een vast bedrag per maand. Dit betekent dat medewerkers toegang hebben tot duizenden online en klassikale cursussen en trainingen, die hen helpen om hun kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen en zo nog beter te worden in hun werk. Het programma is niet alleen goed voor de ontwikkeling van de medewerkers, maar ook voor het bedrijf zelf. Door medewerkers te stimuleren om te blijven leren en groeien, creëert VodafoneZiggo een cultuur van continu leren en verbeteren.

Dit draagt bij aan de wendbaarheid en flexibiliteit van het bedrijf en helpt hen om voorop te blijven lopen in de markt. Unlimited Learning is een inspirerend voorbeeld van hoe bedrijven kunnen investeren in hun medewerkers en tegelijkertijd hun eigen succes kunnen vergroten.

Een Deliberately Developmental Organisation (DDO) is een organisatie waarin iedereen zich inzet om de juiste omgeving voor groei te bieden.

Een Deliberately Developmental Organization (DDO) is dus een organisatie waarin iedereen zich inzet om de juiste omgeving voor groei te bieden.

Dit betekent dat elk lid van het team – van de CEO tot nieuwe medewerkers – een stimulans heeft om elkaar te helpen groeien en nieuwe dingen te leren. Een DDO erkent ook dat mensen, om hun carrière te laten bloeien, toegang moeten hebben tot mogelijkheden die hen in staat stellen nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en effectiever te worden in hun werk.

Aangezien werknemers vaak het meest waardevolle bezit van een bedrijf zijn, kan investeren in hun ontwikkeling op termijn een enorme impact hebben op zowel de productiviteit als de winstgevendheid.

In het kort:

Een DDO bevordert creativiteit, innovatie en productiviteit door werknemers te helpen hun volledige potentieel te bereiken en een zinvol leven te leiden. Het is een essentieel onderdeel van elk bedrijf omdat het betere producten, diensten, processen en organisaties voor klanten creëert.

Boeken we een
demo?

Wij nemen je graag mee door alle mogelijkheden van ons platform. Laat je gegevens achter zodat wij binnen 48 uur contact met je kunnen opnemen om samen een korte vrijblijvende online demo in te plannen.

*Via dit telefoonnummer zullen we contact opnemen om een meeting in te plannen.
*Belangrijk voor een presentatie die goed aansluit bij jouw organisatie.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.