De 6 stappen naar persoonlijke groei

Persoonlijke groei

Het leven in teken van persoonlijke groei

Je hele leven staat in het teken van leren en ontwikkelen. Wanneer je uit dat je wilt groeien, moet je daar logischerwijs ook iets voor doen. De moderne professional kan tegenwoordig ook niet achterblijven als het gaat om ‘groeien’. Je wordt vandaag de dag doodgegooid met zelfhulpboeken, coachgesprekken en de nodige retraites. Hoe vind je binnen deze wirwar alsnog jouw manier om aan je persoonlijke groei te werken? Dit blogartikel behandelt de stappen die je kan zetten om een effectief persoonlijk groeiplan te ontwikkelen – en hoe je gemotiveerd blijft om deze te blijven zetten.

Focus op persoonlijke groei

Overvloed aan aanbod

Wanneer je op Google de zoekterm ‘persoonlijke groei’ invoert, begint het al. Een overvloed aan cursussen, trainingen en boeken die je stuk voor stuk verschillende beloftes doen. Dit kan gaan om het bereiken van de juiste werk-privébalans of hoe je jouw productiviteit naar een hoogtepunt kan brengen. Dit allemaal om uiteindelijk de persoonlijke groei te stimuleren. De overmaat is misschien afschrikwekkend, maar dit is wel exemplarisch voor het belang van dit onderwerp. Persoonlijke groei en ontwikkeling, ofwel het optimaal benutten van je potentieel, heeft zowel op het gebied van werk als op het gebied van privé een prominente rol. Archipel Academy heeft met haar concept van ongelimiteerd leren en ontwikkelen, mooi aangesloten op deze behoefte. Budgetten voor leren en ontwikkelen moet namelijk niet meer worden gezien als een extraatje, maar als een vast onderdeel van de collectieve arbeidsovereenkomst.

 Zelfbewustzijn creëren

Het is mooi meegenomen als je binnen je werk de mogelijkheid krijgt te concentreren op groei. Echter betekent dit niet dat je persoonlijke groeiplan nu aan de kant wordt geschoven. Alleen jij kan bepalen wat voor jou het beste werkt. De verschuiving van werken om geld te verdienen naar hier ook echt voldoening uit te halen, past hierbij. Persoonlijke ontwikkeling lijkt een nogal vaag en zweverig begrip, maar uiteindelijk is het wel van grote betekenis. Het geeft mensen de ruimte om niet meer alleen resultaatgericht te werken, maar ook bezig te zijn met zichzelf en de mensen eromheen. Je kan nog steeds willen ‘winnen’, maar met een veel groter zelfbewustzijn.

Het stappenplan voor persoonlijke groei

Hoe bereik je een goed uitgewerkt persoonlijk groeiplan?

Het blijft altijd moeilijk om algemene uitspraken te doen over de effectiviteit van eerder genoemde cursussen en trainingen; dat is namelijk voor iedereen anders. Met een persoonlijk groeiplan kan je in ieder geval voor jezelf duidelijk maken hoe en wat. Waar bestaat zo’n plan uit? De kern is het formuleren van een ‘blauwdruk’. Je moet voor jezelf bedenken wat je precies wil bereiken op het gebied van persoonlijke groei en ontwikkeling. Vanuit hier kan er dan worden vastgesteld welke gewoontes je moet ontwikkelen, welke kennis er verkregen moet worden en een stappenplan om het écht te kunnen bereiken.

Wat betekent persoonlijke groei voor jou? Waar je je ook op wilt focussen, er is altijd een manier om het te bereiken. Of dit nou gaat om professioneel of privé. Lees hieronder ons geformuleerde stappenplan om als leidraad aan te houden. NB: het maken van je eigen groeiplan kan ook in ons portaal in je eigen dashboard!

De 6 stappen die gezet moeten worden:

Stap 1. Identificeer wat je écht wil op het gebied van persoonlijke groei en ontwikkeling.

Zoals al eerder besproken, moet het eerst duidelijk zijn wat precies de behoefte is. Je moet duidelijk voor ogen hebben wat het beoogde resultaat moet gaan zijn. WIl je bijvoorbeeld een promotie maken of je gezonder voelen? Stel een soortgelijk duidelijk en haalbaar doel.

Stap 2. Ontdek wat er ten grondslag ligt aan deze behoefte.

Om te begrijpen hoe persoonlijk moet groeien, is het belangrijk je af te vragen waarom je dit wilt. Waarom wil je deze promotie maken? Is het zodat je dan meer geld verdient? Of spelen andere dingen ook nog een rol? Hierdoor raak je meer gemotiveerd om je persoonlijke groeiplan serieus te nemen.

Stap 3. Ondervind alvast mogelijke obstakels in het bereiken hiervan.

Als je van tevoren al op een rijtje hebt wat je mogelijk in de weg kan zitten bij het halen van je doel, ben je al een stap verder. Obstakels hoeven niet per se te zien geworden als tegenslagen. Vaker zijn het gewoon extra manieren om meer te leren.

Stap 4. Verzamel de ‘tools’ die je nodig hebt om je persoonlijke groeiplan te ondersteunen.

Het is niet erg om toe te geven dat je misschien zelf niet alle tools in huis hebt om je persoonlijke groeiplan te laten slagen. Aangeven dat je hierbij hulp nodigt heb, getuigt juist van enorme zelfkennis en is bevorderlijk voor je persoonlijke groei.

Stap 5. Zet je persoonlijke groeiplan op ‘papier’.

Het ligt misschien voor de hand, maar een visuele representatie van je groeiplan moet niet over het hoofd worden gezien. Dit zorgt ervoor dat je goed kan bijhouden hoe het ervoor staat en hoe ver je al bent gekomen.

Stap 6. Blijf jezelf controleren in het navolgen van de geformuleerde stappen van je persoonlijke groeiplan.

Het is makkelijk om plannen op te stellen, om ze vervolgens niet na te komen. Met voorgaande stappen voorkom je dit, maar het is nodig dit nog een keer te benadrukken. Desnoods stel je iemand in je omgeving op te hoogte, zodat je ook externe druk kan ervaren.

Wat hebben we geleerd?

Leren en ontwikkelen zal altijd een fundamenteel onderdeel van ons leven zijn. Iedereen heeft daarnaast ook de kracht iets te veranderen aan hun leven, als hij of zij dat wil. Dit groeiplan kan je hiermee helpen. Want: alles wat je aandacht geeft, groeit. Als je vandaag begint, zal je snel je gewilde resultaten behalen.

over Archipel Academy

Archipel Academy is met nominaties zoals de FD Gazelle en Blue Tulip een van de snelst
groeiende én innovatieve bedrijven van Nederland. Enkele jaren geleden stelden we onszelf de vraag: kan leren binnen organisaties niet overzichtelijker, goedkoper en impactvoller? We hebben inmiddels bewezen van wel. Organisaties zoals Heineken, Philips, VodafoneZiggo en Enexis leren via één centraal Learning Experience Platform (LXP) dat medewerkers middels hoogwaardige scans, slimme algoritmes en persoonlijk leeradvies helpt bij het zetten van de volgende stap. Het proces van organiseren tot factureren nemen we daarbij volledig uit handen. Zo kan de organisatie zich richten op zijn core business. Alle expertise in leren heb je daarnaast binnen handbereik: van individueel opleidingsadvies tot consultancy. Dat is hoe we organisaties laten groeien zonder grenzen.


Dit wil ik ook!

Boeken we een
demo?