Interview met Omar Fouab

Omar Fouab

Interview met Omar Fouab, CEO, Archipel Academy

“One size does not fit all. De kracht van Archipel, maar ook van ons enthousiaste team, zit hem in persoonlijke aandacht en ontzorging. Je kunt iemand pas laten groeien als je precies weet wat ze nodig hebben en waar hun ambities liggen.” CEO Omar Fouab vertelt over het ontstaan van Archipel, het belang van persoonlijke aandacht en hoe dit hand in hand gaat met digitalisering.


First things first: hoe ben je terecht gekomen waar je nu staat?

“Mijn loopbaan is begonnen bij Bosch waar ik verantwoordelijk was voor het Bosch Trainingscenter. Aan het einde van mijn werkperiode daar, besloten we het Trainingscenter uit te besteden. We hebben een aanbesteding gedaan, die Schouten & Nelissen heeft gewonnen. Ik zou in eerste instantie maar een half jaar voor Schouten & Nelissen werken maar omdat ik het zo naar mijn zin had ben ik er nu al meer dan vier jaar werkzaam. Binnen het bedrijf heb ik verschillende rollen gehad maar mijn focus lag altijd op het ontzorgen van bedrijven en het creëren van leeromgevingen.”

Wat is de reden van het ontstaan van Archipel?

“Schouten & Nelissen richt zich heel duidelijk op drie domeinen: persoonlijke effectiviteit, leiderschap & management en stress & vitaliteit. De hele organisatie is hieromheen gebouwd en dat is de core business. Maar los van deze drie domeinen wilden we ook verder groeien in learning services, met het platform Develop Yourself. We kwamen tot de conclusie dat het niet zou moeten uitmaken of wat we daarop aanbieden nou een Schouten en Nelissen training is, of een Excel training of een coaching. Het gaat erom dat het individu, het team en de organisatie sterker wordt. Dit werd een nieuwe speerpunt binnen Schouten & Nelissen en dat is de reden dat Archipel in het leven is geroepen. Archipel is geheel onpartijdig en stelt een platform beschikbaar met een enorm divers aanbod van beschikbare thema’s en leveranciers.”

Dus de USP’s van Archipel zijn?

“Omdat we uit de Schouten & Nelissen familie komen hebben we veel ervaring en verstand van leren, we gaan echt een partnerschap aan met de klant. Dit houdt in dat het platform qua look and feel, inhoud, learning experiences voor een bedrijf uit de productie er totaal anders uit kan zien dan voor een bedrijf uit de finance. Het platform is custom made en de omgeving sluit perfect aan bij het bedrijf en het type werknemer dat daarbij hoort. We bieden niet alleen een platform, we bieden ook tools voor het kiezen van de juiste leervormen.“

Wat voor tools?

“Dit zijn bijvoorbeeld  een test of scan, inspirerende microlearnings of contact met een van onze leeradviseurs die echt verstand heeft van de didactiek en opleidingsmarkt. We zorgen ervoor dat medewerkers ontzorgd worden in hun zoektocht en altijd terecht kunnen bij dit soort tools om uiteindelijk de juiste leervorm te vinden.”

Je hebt het vaak over ontzorgen, op welke gebieden doet Archipel dit?

“Dit doen we op drie gebieden: we ontzorgen de medewerker, het team en de organisatie. De medewerker ontzorgen we door het zoeken naar een geschikte leervorm een stuk overzichtelijker en eenvoudiger te maken. Teams/managers bieden we inzicht en controle. Ze krijgen binnen enkele seconden een duidelijk inzicht in de compliancy en leerbehoeften van hun medewerkers. De organisatie, L&D en inkoopafdeling bespaart veel tijd doordat ze de operationele taken met een gerust hart bij ons neerleggen. Hierdoor kunnen zij zich weer richten op operationele en strategische taken en hebben alle ruimte om zelf te shinen in wat ze het liefste doen.”

Hoe gaat persoonlijke aandacht hand in hand met een digitaal platform?

“Wij geloven dat er niet één oplossing is die naadloos aansluit bij iedere organisatie. We kijken altijd samen met de klant waar de behoeften liggen en richten ons portaal daar op in. Medewerkers houden zelf de regie in handen doordat ze aan kunnen geven op welk gebied ze willen groeien of waar hun valkuilen liggen. Op basis van hun wensen bieden wij een passend advies. Zo’n persoonlijk advies kan je natuurlijk alleen geven als je goed contact hebt en nauw samenwerkt. Medewerkers kunnen te allen tijde contact opnemen met een van onze leeradviseurs om samen te ontdekken waar de leervraag precies ligt en wat ervoor nodig is om bepaalde doelen te behalen. Het portaal is dus digitaal maar we bieden echt persoonlijke begeleiding.”

Hoe houd je jouw team gemotiveerd?  

“Archipel onderscheidt zich onder andere in persoonlijk advies en aandacht. Dit probeer ik ook door te voeren in het coachen van mijn team. Ik ben ervan overtuigd dat een medewerker die goed in zijn vel zit en doet wat hij het liefste doet, ook echt in zijn kracht werkt. Iedereen neemt de verantwoordelijkheid in waar hij/zij goed in is en we kijken samen naar wie de andere taken het beste kan vervullen. Toen ik net begon met dit team hielden we een pizza-sessie waar we samen nadachten over waar we heen willen als organisatie en als team, maar ook waar de persoonlijke ambities lagen. Ik wil niet degene zijn die belangrijke dingen alleen bepaalt, we werken altijd als een team. De deur staat dan ook altijd open voor feedback of vragen. Zelf laat ik me ook iedere dag weer adviseren en ben ik nog lang niet uitgeleerd.”

Hoe ziet de toekomst eruit?

“We gaan flink uitbreiden en investeren in het team. Ook houden we nu ieder kwartaal een user group met klanten maar naar verwachting gaan we deze events vaker organiseren. We kijken dan naar wat de markt doet en gaan in gesprek over verschillende uitdagingen en verbeterpunten. We willen onze partners, zowel klanten als leveranciers, echt meenemen in welke richting wij moeten inslaan in de toekomst om zo optimale service te kunnen bieden. Het is ons doel om altijd voorop blijven lopen als het gaat om ontwikkelen.”

Alleen binnen Nederland?

“Nee, we gaan ook upscalen binnen de rest van Europa. We hebben veel multinationals als klant en er lopen al gesprekken om dit uit te bereiden naar het buitenland. Het zou dus zomaar kunnen dat we in 2020 binnen heel Europa actief zijn en ook daar het werk van medewerkers, teams en organisaties gemakkelijker maken.” 

Wat zijn jouw persoonlijke dromen/ambities?

“Ik heb de afgelopen jaren geleerd je van een vijf geen zes moet maken maar van een acht een negen. Focus is voor nu op wat ik goed kan en probeer de juiste mensen om me heen te verzamelen die uitblinken in andere functies. Ook zal ik de komende jaren bezig zijn op het gebied van sales, innovatie en strategie. Mijn persoonlijke droom is om met Archipel nóg meer mensen te kunnen helpen. Klanten geven vaak aan dat Archipel ze echt helpt en waarde creëert voor hun organisatie. Doordat wij organisaties helpen kunnen zij zelf ook groter worden en kunnen wij daar weer in meegroeien. Het wordt zo echt een partnershap waarbij wij groter worden samen met onze klant. Samen groeien we verder.”

Boeken we een
demo?