Gamification is serious business voor HR en educatie
Het revolutioneren van de werkplek: gamification en de toekomst van human resources in Nederland
In de snel veranderende zakelijke wereld in Nederland zijn HR-professionals en bedrijfsdirecteuren altijd op zoek naar innovatieve manieren om hun werknemers te betrekken en hun prestaties te verbeteren. Gamification, het toepassen van game-elementen in niet-game-contexten, is een krachtig instrument geworden om de motivatie, samenwerking en productiviteit van werknemers te bevorderen. Naarmate bedrijven blijven investeren in digitale transformatie en op zoek gaan naar nieuwe manieren om hun werknemers te betrekken, zal de belangrijkheid van gamification in de komende jaren alleen maar toenemen.
De voordelen van gamification
Gamification biedt tal van voordelen voor bedrijven in Nederland, met name op het gebied van human resources. Door saaie taken om te zetten in boeiende en plezierige ervaringen, kan gamification:
- De motivatie en betrokkenheid van werknemers verhogen: Volgens een onderzoek van AG5 voelt 92% van de werknemers zich meer gemotiveerd wanneer hun werk wordt gegamificeerd. 67% van de werknemers zegt dat gamification het werk aangenamer maakt.
- Het leren en ontwikkelen van vaardigheden verbeteren: Een rapport van het Dutch Learning Consortium vond dat gamification de kennisbehoudspercentages met tot wel 80% kan verhogen.
- De samenwerking en teamwork verbeteren: Gamification moedigt gezonde competitie en samenwerking aan, omdat werknemers samenwerken om gemeenschappelijke doelen te bereiken.
- De retentie en loyaliteit van werknemers verhogen: Een rapport van het Dutch Learning Consortium laat zien dat bedrijven die gamification in hun onboarding-proces gebruikten, een verbetering van 20% in werknemersretentie zagen.
- Innovatie en creatieve probleemoplossing stimuleren: Gamification kan werknemers aanmoedigen om buiten de gebaande paden te denken en innovatieve oplossingen te bedenken voor problemen.
- De algehele bedrijfscultuur verbeteren: Door een leuke en boeiende werkomgeving te creëren, kan gamification het moraal en de tevredenheid van werknemers verbeteren.
De populariteit in Nederland
De populariteit van gamification neemt toe in Nederland, en met goede reden. Volgens een rapport van S&S Online Marketing zal de Nederlandse markt voor gamification naar verwachting groeien van €6,1 miljoen in 2018 tot €17,4 miljoen in 2023. Bovendien bleek uit een enquête van AG5 dat 44% van de Nederlandse werknemers al ervaring heeft opgedaan met gamification in het werkveld.
Een case study: Xebia’s workshop
Een bedrijf dat vooroploopt in het gebruik van gamification voor professionele training in Nederland is Xebia, een wereldleider in het aanbieden van cursussen en workshops die game-elementen bevatten om het leren en de betrokkenheid te bevorderen. Xebia verzorgde tijdens Groeien zonder grenzen een workshop die speciaal was ontworpen voor HR-professionals in Nederland. Hierbij moesten deelnemers hun product op de markt brengen. Met behulp van gamification konden de deelnemers kiezen uit een (voor hen) geschikte strategie.
Tijdens de workshop werden deelnemers verdeeld in groepen en kregen ze de opdracht om de stappen te kiezen die nodig waren om hun product succesvol te maken. Het spel omvatte uitdagingen uit de echte wereld, zoals budgettering, marketing en probleemoplossing en bugs. Uiteindelijk kwam het team met de meeste klanten aan het einde van het spel als winnaar uit de bus.
Deze interactieve en boeiende workshop toonde aan hoe gamification kan worden gebruikt om vitale zakelijke vaardigheden te onderwijzen, terwijl het ook samenwerking en creatieve probleemoplossing bevordert. De HR-professionals die aanwezig waren, kregen waardevolle inzichten in hoe ze gamification-strategieën in hun eigen organisaties in Nederland konden implementeren om werknemersprestaties en -tevredenheid te bevorderen.
Gamification in klantbetrokkenheid in Nederland
Xebia beperkt zijn gebruik van gamification niet alleen tot werknemerstraining; het omvat ook game-elementen in haar werk met klanten in Nederland. Door gamification te gebruiken heeft Xebia een verbeterde klanttevredenheid, betere communicatie en verbeterde samenwerking tussen hun team en de klant gerealiseerd.
Conclusie
Naarmate de zakelijke wereld blijft evolueren in Nederland, moeten HR-professionals en bedrijfsdirecteuren voorop blijven lopen door innovatieve strategieën zoals gamification te omarmen. Door game-elementen in verschillende aspecten van hun organisaties op te nemen, kunnen bedrijven werknemersbetrokkenheid verhogen, vaardighedenontwikkeling verbeteren en de algehele bedrijfscultuur verbeteren. Xebia’s succesvolle implementatie van gamification in zowel werknemerstraining als klantbetrokkenheid is een testament aan de kracht en het potentieel van deze benadering. Nu is het tijd voor HR-leiders om te overwegen om gamification-strategieën in hun eigen organisaties in te implementeren om toekomstig succes te stimuleren.