Zorg voor je zorgpersoneel: strategieën om de retentie van medewerkers te verhogen

zorg

Het is een lange dag geweest. Het moment dat Jasmijn de deur van haar appartement opent barst ze in tranen uit. Ze heeft passie voor de zorg en wil ontzettend graag andere mensen helpen en verzorgen. Maar het werk breekt haar op. De hele dag heeft ze op haar benen gestaan, gesjouwd en veel harder gerend dan zou moeten omdat er weer te weinig personeel was om in te plannen. Ze probeert bij te benen met de steeds hogere eisen van haar werkgever en dat voor een salaris waar ze nog net haar appartementje van kan betalen. Hoewel zij de hele dag voor mensen zorgt heeft ze niet het gevoel dat haar werkgever voor haar zorgt. Uitgeput en met een hopeloos gevoel valt Jasmijn neer op haar bank, hoe lang kan ze dit nog volhouden?

Jasmijn is een fictief personage, maar haar ervaringen zijn verre van fictie. Talloze zorgmedewerkers staan dagelijks voor dezelfde uitdagingen: hoge werkdruk, emotionele belasting en een gebrek aan ondersteuning. Deze factoren leiden vaak tot burn-out en zorgen ervoor dat zorgmedewerkers de sector verlaten. En dat kan de sector juist niet gebruiken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat er in 2024 een verwacht tekort van 100.000 zorgmedewerkers is. Er moet dus snel, structureel iets veranderen en daar kan jij als HR of L&D professional aan bijdragen.

Wat zijn de meest voorkomende problemen?

Zorgmedewerkers zoals Jasmijn ervaren dagelijks een combinatie van fysieke en emotionele belasting. Deze uitdagingen zijn vaak de reden dat veel zorgpersoneel overweegt om de sector te verlaten. We nemen de grootste uitdagingen onder de loep en gaan daarna op zoek naar oplossingen, lees dus snel verder!

  1. Hoge werkdruk en lange uren
    Een van de grootste uitdagingen in de zorg is de voortdurende werkdruk. Het aantal medewerkers in de zorg wordt steeds lager terwijl het aantal patiënten steeds meer toeneemt. Dit zorgt ervoor dat zorgmedewerkers vaak worden gedwongen om langere diensten te draaien. Dit leidt tot overuren en weinig tijd om te herstellen tussen diensten. Onderzoek toont zelfs aan dat meer dan 60% van de zorgmedewerkers aangeeft dat de werkdruk te hoog is.
  2. Emotionele belasting
    Naast de fysieke belasting is de zorg vaak ook op emotioneel vlak zwaar werk. De zorg voor ernstig zieke patiënten of mensen in hun laatste levensfase vraagt veel van de mentale veerkracht. Als deze emotionele belasting zich teveel opstapelt kan dit uiteindelijk zelfs leiden tot burn-outklachten.
  3. Gebrek aan loopbaanontwikkeling
    Veel zorgmedewerkers ervaren dat er weinig ruimte is voor persoonlijke en professionele groei. Zelfs als je al jaren in een organisatie werkt kunnen de mogelijkheden om door te groeien beperkt zijn. Dit gebrek aan loopbaanontwikkeling zorgt ervoor dat medewerkers zich voelen alsof ze vastzitten in hun functie. En dat heeft natuurlijk directe invloed op hun motivatie om in de zorg te blijven werken.
  4. Onvoldoende erkenning en waardering
    Het gevoel van onderwaardering is een veelvoorkomend probleem bij zorgmedewerkers. Al dat harde werk, de druk die op ze ligt en de toewijding die ze hebben voor hun vak blijven vaak onopgemerkt. Ze ontvangen weinig erkenning van leidinggevenden. Dit gebrek aan waardering zorgt ervoor dat zorgmedewerkers zich minder betrokken voelen bij hun werk en de organisatie.
Hoe kan jij als HR- of L&D professional dit oplossen?

Goede vraag! Want met het aankaarten van problemen willen we je natuurlijk vooral niet aanvallen, maar vooral wijzen op wat er beter kan en hoe je dit voor elkaar krijgt. Dus laten we snel gaan kijken naar een paar oplossingen.

  1. Verbeterde onboarding en voortdurende training
    Een goede onboarding is van groot belang als je wil dat medewerkers zich betrokken voelen bij de organisatie. En medewerkers die zich betrokken voelen, blijven langer bij je werken. Na die vliegende start is het natuurlijk ook belangrijk om continu leren en ontwikkelen te stimuleren zodat je medewerkers het gevoel hebben dat ze kunnen groeien.
  2. Mentorschap en peer support
    Ervaren medewerkers zijn een ontzettend goeie bron om van te leren. Daarnaast geeft het uitdaging en een nieuwe dynamiek aan de rol van de ervaren medewerker. Daarnaast kan HR kijken naar het opzetten van- of medewerkers aansluiten bij een ondersteunend netwerk met gelijkgestemden. Deze opties zorgen voor een gevoel van gemeenschap en ondersteuning.
  3. Focus op werk-privé balans
    Bespreek de noodzaak van flexibele werktijden en welzijnsprogramma’s. Zorgmedewerkers hebben baat bij een gezonde werk-privébalans om op lange termijn productief en betrokken te blijven. Wil je meer weten over hoe je zo’n werk-privébalans creëert? Hier vind je onze tips!
  4. Waardering en erkenning
    Bij dit punt is het belangrijk om te denken aan zowel formele als informele waardering. Instrueer manager/teamleiders over het belang van waardering en erkenning en train hen in hoe ze beter op kunnen pakken. Informeel gezien kunnen kleine dingen zoals een bedankje al een groot verschil maken.
  5. Loopbaanontwikkeling en groeimogelijkheden
    Het aanbieden van duidelijke carrièrepaden en doorgroeimogelijkheden aan het begin van een dienstverband biedt duidelijkheid en perspectief voor zowel de organisatie als de werknemer. Verder is het belangrijk om flexibel te zijn en mee te denken in de groei die een werknemer wil maken. Denk mee over leerpaden, groeitrajecten, aansluitend mentorschap of andere mogelijkheden die ervoor zorgen dat de medewerker zich voor lange tijd aan de organisatie bindt.
Conclusie

De uitdagingen waar zorgmedewerkers dagelijks mee te maken krijgen, zoals hoge werkdruk, emotionele belasting en een gebrek aan erkenning, hebben grote gevolgen voor hun welzijn en hun motivatie om in de zorgsector te blijven werken. Als HR-professional of L&D-specialist in de zorg speel je een grote rol in het verbeteren van de retentie van zorgpersoneel. Door te investeren in een goede onboarding, voortdurende training, mentorschap, werk-privébalans, erkenning en loopbaanontwikkeling, kun je een werkomgeving creëren waar zorgmedewerkers zich gesteund, gewaardeerd en gemotiveerd voelen om te blijven. Het is tijd om actie te ondernemen en je zorgpersoneel de ondersteuning te bieden die ze verdienen.

Wil je deze strategieën in de praktijk brengen? Het LMS van Archipel Academy kan je daarbij helpen. Ons platform biedt slimme oplossingen om de retentie van je zorgpersoneel te verbeteren. Met de AI-functie van ons LMS worden persoonlijke carrièrepaden en groeitrajecten automatisch gegenereerd, zodat je medewerkers altijd een duidelijk perspectief hebben. Daarnaast maakt ons gamification-systeem het mogelijk om medewerkers op een leuke en motiverende manier te belonen en erkenning te geven voor hun harde werk. En doordat je certificeringen en trainingen eenvoudig kunt bijhouden, stimuleer je voortdurend leren en ontwikkelen binnen je organisatie. Boek nu een demo en zet een grote stap in de richting van een gezonde, tevreden en betrokken zorgorganisatie.

Boeken we een
demo?