Verbeter jouw Employee Experience

employee experience

In de huidige war on talent hebben medewerkers de touwtjes in handen. Bedrijven richten zich vaak op het behalen van succes en winst, maar vergeten daarbij dat tevreden medewerkers de sleutel zijn tot datzelfde succes. Een team dat zich gewaardeerd voelt en graag bij jouw organisatie werkt, creëert niet alleen een positieve werksfeer, maar levert ook betere prestaties. In deze blog gaan we naar de kern van een sterke Employee Experience en laten we zien hoe je van werknemers echte ambassadeurs van jouw bedrijf maakt.  

De voordelen 

Het vooropstellen van medewerkers biedt aanzienlijke voordelen, zoals een verminderd verloop, wat leidt tot besparingen op recruitment- en opleidingskosten. Maar er zijn nog meer voordelen: 

  • Productiviteit en creativiteit: Medewerkers die zich goed voelen in hun werk, presteren beter en werken effectiever samen. Daarbij helpt positieve omgeving op zijn beurt weer om creativiteit in medewerkers te stimuleren. 
  • Ambassadeurs voor jouw organisatie: Tevreden medewerkers stralen hun enthousiasme uit naar potentiële klanten, partners en nieuwe medewerkers, wat de reputatie van het bedrijf versterkt. 
  • Flexibiliteit en veerkracht: Medewerkers die zich gewaardeerd voelen, kunnen zich beter aanpassen aan veranderingen en uitdagingen. 
  • Loyaliteit: Wanneer medewerkers merken dat hun werkgever om hen geeft, zijn ze minder geneigd om naar een andere organisatie te vertrekken. 
Drie onderdelen van jouw business die bijdragen aan een optimale Employee Experience

Focus op pre- en onboarding
Het eerste contact met een nieuwe medewerker begint al ver voor de eerste werkdag. Een warm welkom vooraf is erg belangrijk voor een optimale Employee Experience, omdat het ervoor zorgt dat de nieuwe collega zich meteen gezien en gewaardeerd voelt. Denk hierbij aan een persoonlijke welkomstmail, een klein cadeautje (zelfs een kaartje kan al genoeg zijn) en het delen van relevant bedrijfsnieuws. Ook het intern aankondigen van hun komst versterkt dit gevoel. Na dit warme welkom volgt de onboardingfase, die beslissend is voor het behoud van nieuwe medewerkers. Wist je dat maar liefst 86% van de nieuwe medewerkers binnen zes maanden beslist of ze blijven of vertrekken? Het is daarom belangrijk om je te ontfermen over een gestructureerde onboarding waarin de medewerker kennismaakt met de organisatiecultuur, collega’s en verwachtingen. Dit kan worden ondersteund door een buddy-systeem waarbij een ervaren collega altijd beschikbaar is voor vragen. Een overzichtelijk inwerkplan en een informatieve portal met alle nodige informatie zorgen ervoor dat nieuwe medewerkers zich snel kunnen aanpassen en zich gemotiveerd voelen, wat bijdraagt aan hun langdurige betrokkenheid. 

Duidelijke missie en visie
Om een goede Employee Experience te creëren, wil je dat medewerkers weten waar ze het voor doen. Zorg ervoor dat jouw bedrijf een duidelijke missie en visie uitdraagt die werknemers enthousiasmeert om deel uit te maken van het geheel. Het werk moet betekenisvol zijn voor mensen; kijk bijvoorbeeld of je jouw product of dienst kunt koppelen aan een maatschappelijk vooruitstrevend doel of ga na waaruit jouw organisatie is ontstaan. Wat was het doel bij de oprichting? Waar staat jouw bedrijf voor? Werknemers zoeken naar het gevoel ergens bij te horen. Als je vanuit deze missie en visie een communitygevoel kunt bouwen waarin alle neuzen dezelfde kant op staan, zullen jouw werknemers ‘s ochtends met veel plezier opstaan om hieraan bij te dragen. 

Ruimte voor loopbaanontwikkeling & continue educatie
Een goede pre- en onboarding, evenals een heldere missie en visie, zijn belangrijk om medewerkers te enthousiasmeren voor jouw organisatie. Maar hoe houd je ze op lange termijn echt vast? De sleutel ligt in een strategie waarin leren en ontwikkelen centraal staan. Voor een optimale Employee Experience moeten jouw werknemers voortdurend de mogelijkheid hebben om hun vaardigheden te verbeteren en zich verder te ontwikkelen. Dit kan binnen hun huidige functie, maar ook door nieuwe uitdagingen aan te gaan die hen helpen groeien. Het aanbieden van bij- en omscholingsmateriaal is hierbij onmisbaar; medewerkers voelen zich hierdoor gesteund in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Wanneer zij zien dat hun werkgever in hun toekomst investeert, vergroot dit hun motivatie en betrokkenheid.
Daarnaast is het belangrijk om een cultuur te creëren waarin continu leren wordt aangemoedigd. Dit kan gerealiseerd worden door middel van interne coaching, waarbij ervaren collega’s hun kennis delen, of door het vieren van successen en leerervaringen. Een omgeving die interne mobiliteit bevordert, stimuleert medewerkers om binnen de organisatie naar nieuwe kansen te zoeken. Investeren in de loopbaanontwikkeling verhoogt niet alleen hun zelfvertrouwen, maar ook hun werkplezier en welzijn. 

Conclusie 

Een goede Employee Experience draagt bij aan een gelukkig en gemotiveerd team en betere prestaties voor het bedrijf als geheel. Je kunt de Employee Experience optimaliseren door veel aandacht te besteden aan de pre- en onboardingfase, goed te communiceren wat de missie en visie van jouw bedrijf is, en hiermee een communitygevoel aan te wakkeren onder de medewerkers. Daarnaast is investeren in loopbaanontwikkeling en continue educatie van ongekend belang om ervoor te zorgen dat medewerkers tevreden zijn en blijven, en graag bij jouw bedrijf aan de slag zijn. 

 Wil jij ervoor zorgen dat jouw medewerkers altijd toegang hebben tot trainingsmateriaal? Bij Archipel Academy hebben we een eindeloos aanbod aan trainingen, cursussen en opleidingen gebundeld op een platform dat leren leuk en motiverend maakt. Ontdek hoe heel het opleidingsaanbod van Nederland samenkomt op één plek en boek gelijk een demo om te zien hoe we het platform perfect kunnen laten aansluiten bij jouw organisatie! 

Boeken we een
demo?