5 manieren waarop nieuwe technologie jouw HR team kan versterken!

technologie HR

HR is een booming business! Wat ooit voornamelijk een administratieve functie was, heeft zich ontwikkeld tot een strategische spil binnen organisaties. Het vakgebied HR speelt tegenwoordig een onmisbare rol in de algehele bedrijfsvoering en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Met de opkomst van nieuwe technologieën wordt HR niet alleen efficiënter, maar ook effectiever. Dit biedt ongekende mogelijkheden om HR-processen te optimaliseren en algehele prestaties van het team te versterken. In deze blog bespreken we daarom vijf manieren waarop moderne technologie jouw HR-team kan transformeren en klaarstomen voor de toekomst.

Automatisering van administratieve taken

Bij HR komt administratie kijken. En hoewel de hoeveelheid hiervan de afgelopen jaren is verminderd, komen we er nog steeds niet onderuit. Wat we wel kunnen doen is het wat makkelijker maken door bijvoorbeeld te automatiseren. Repetitieve taken zoals het verwerken van verlofaanvragen, het beheren van personeelsdossiers en de salarisadministratie kunnen bijvoorbeeld door het gebruik van een LMS geautomatiseerd worden.

Het automatiseren van deze taken door middel van een LMS zorgt voor tijdsbesparing, vermindering van menselijke fouten en de mogelijkheid om je te richten op taken die, als we het zo maar even mogen zeggen, wat interessanter zijn dan administratie. Klinkt zo’n LMS nou interessant maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Lees dan hier onze blog over het kiezen van het juiste LMS!

Geavanceerde data-analyse

Inzicht in personeelsgegevens is een belangrijk onderwerp binnen HR, helaas eentje die ook veel tijd kost. Gelukkig is er vandaag de dag allerlei technologie in HR beschikbaar  die je helpen bij deze taak. Zo kunnen deze technologieën bijvoorbeeld helpen met het identificeren van personeelsverloop, het verbeteren van de werknemerstevredenheid, en het optimaliseren van wervingsprocessen. Je kunt deze technologieën extern laten implementeren door een People Analytics bedrijf in te huren. Maar als je al deze info liever intern houdt zijn er genoeg LMS-systemen die deze functies ook kunnen bieden, denk dan bijvoorbeeld aan die van Archipel Academy.

Virtuele en augmented reality voor training en onboarding

VR en AR in HR, snap jij het nog? Geen paniek, we gaan het je uitleggen. VR, oftwel virtual reality, is een kunstmatige, 3-dimensionale werkelijkheid die wordt gecreëerd door een computer. Bij AR, ook wel augmented reality genoemd, hebben we het over een interactieve ervaring die de echte wereld versterkt met computer gegenereerde informatie. Het verschil zit ‘m dus in de hoeveelheid realiteit. Bij virtual reality ervaar je een volledige 3D-wereld via een VR bril terwijl bij augmented reality een virtuele 3D-laag aan de echte wereld wordt toegevoegd.

Goed, maar hoe kan dit helpen bij HR? Deze nieuwe technologieën kunnen goede en leuke ondersteuning bieden bij bijvoorbeeld trainingen of onboarding. Hoe kun je nou beter iets leren dan door jezelf helemaal in de wereld van dat onderwerp te wanen? Deze technieken helpen werknemers sneller en effectiever te leren en het biedt een veilige, interactieve leeromgeving. Dus: VR en AR in HR? Ja!

AI-gestuurde recruitment

Een medewerkers-cyclus begint bij recruitment, dus ook dit is een belangrijk onderwerp binnen HR. Want hoe trek je nou het juiste talent aan? Hoe weet je wie de juiste kandidaat is? Wat doe je met alle andere aanmeldingen? Dit zijn vragen waar AI zeer goed bij kan helpen. Zo kan AI bijvoorbeeld ondersteunen door het screenen van cv’s, het afnemen van assessments en het voorspellen van de beste kandidaten. Blijf daarbij natuurlijk ook goed op je eigen kennis vertrouwen.

De efficiëntie die AI biedt zit hem dus vooral in het verminderen van vooroordelen, het versnellen van het wervingsproces en het verhogen van de kans op succesvolle aanwervingen. Wie wil dat nou niet?

Cloud-gebaseerde HR-systemen

Cloud-gebaseerde HR-systemen hebben de manier waarop HR werkt fundamenteel veranderd. Deze oplossingen bieden een centraal platform dat alle HR-processen stroomlijnt, van werving tot payroll. Een van de grootste voordelen is de flexibiliteit en toegankelijkheid: HR-professionals kunnen overal en altijd werken, wat ideaal is in de huidige hybride werkomgeving.

Daarnaast maken cloud-systemen real-time samenwerking mogelijk, waardoor iedereen altijd toegang heeft tot de meest recente gegevens. Dit verbetert de efficiëntie en besluitvorming binnen het team. Cloud-oplossingen zijn ook schaalbaar, waardoor ze kunnen meegroeien met je organisatie zonder dat er dure hardware of onderhoud nodig is.

Wat betreft veiligheid en compliance: cloud-providers zorgen voor robuuste beveiliging en regelmatige updates, waardoor je gegevens veilig zijn en je altijd voldoet aan de nieuwste wet- en regelgeving. Bovendien integreren deze systemen eenvoudig met andere bedrijfssoftware, en worden updates automatisch doorgevoerd zonder onderbrekingen.

Kortom, cloud-gebaseerde HR-systemen maken HR-processen efficiënter, veiliger en flexibeler, waardoor je team zich kan richten op strategische taken die echte waarde toevoegen.

Conclusie

De rol van HR evolueert in een razendsnel tempo en technologie speelt hierbij een belangrijke rol. Van het automatiseren van administratieve taken tot het gebruik van AI in recruitment, moderne technologie biedt ongekende mogelijkheden om HR-processen te optimaliseren. Geavanceerde data-analyse, VR en AR voor training en onboarding, en cloud-gebaseerde HR-systemen stellen HR-teams in staat om efficiënter, flexibeler en strategischer te werken. Door deze technologische innovaties te implementeren, kan jouw HR-team niet alleen beter presteren, maar ook een waardevolle partner worden in het succes van de organisatie. De toekomst van HR is digitaal, en die toekomst begint nu!

Ben je op zoek naar een LMS dat jou kan helpen met het implementeren van bovenstaande innovaties? Check dan eens die van Archipel Academy, we helpen je graag verder om je HR-processen om te toveren in HR-successen. Klik hier voor meer info!

Boeken we een
demo?