5 zaken die je als L&D’er op kan pakken in de vakantieperiode

vakantieperiode

De vakantieperiode is traditioneel gezien een tijd van rust en reflectie, maar voor een Learning en Development (L&D) professional biedt deze rustige periode ook de mogelijkheid om zaken op te pakken die tijdens het drukke jaar vaak blijven liggen. Het is een kans om bij te tanken, je eigen ontwikkeling te bevorderen en voorbereidingen te treffen voor de komende maanden. Dus, laat jouw vakantie ook nog even op zich wachten en breng jij om een andere reden deze zomer op kantoor door? Dan zijn hier vijf waardevolle activiteiten die je als L&D’er kunt oppakken tijdens de vakantieperiode.

Reflecteren en evalueren

Reflectie is ontzettend belangrijk om te begrijpen wat goed ging en wat er beter kan. Toch wordt er door het jaar heen vaak doorheen gehaast of niet naar om gekeken. De vakantieperiode biedt de perfecte gelegenheid om terug te kijken op projecten en trainingen van het afgelopen jaar. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de tijd te nemen om data te analyseren. Neem feedback door en voer gesprekken met stakeholders. Maak aan de hand van de verzamelde informatie een overzicht van wat succesvol was en waar verbetering nodig is. Met deze inzichten kun je vervolgens gerichter plannen en verbeteringen doorvoeren die echt impact maken.

Bijwerken van kennis en vaardigheden

De L&D-wereld verandert snel en dat zal voorlopig nog minstens zo hard veranderen. Overal om ons heen verschijnen voortdurend nieuwe technologieën, methodieken en theorieën op. Daarom is de rustigere vakantieperiode de uitgelezen kans om je kennis weer eens bij te spijkeren. Lees vakliteratuur, volg online cursussen of woon een keer een seminar/webinar bij en raak geïnspireerd door nieuwe trends. Door je kennis up-to-date te houden, ben je beter voorbereid om innovaties door te voeren in je eigen L&D-strategieën. Na de vakantieperiode kun je dan weer met een frisse blik aan de slag op jouw eigen afdeling.

Netwerken en kennis delen

Netwerken kan nieuwe perspectieven en samenwerkingsmogelijkheden opleveren die je wellicht mist tijdens het drukke werkjaar . Want als we heel eerlijk zijn hebben we waarschijnlijk nog steeds geen praatje gemaakt met die ene collega die je altijd tegemoet loopt in de kantoorgangen. Neem deze vakantieperiode eens de tijd om nieuwe mensen te ontmoeten en toch dat praatje te maken, je weet maar nooit wat voor een mooie dingen daaruit komen. Plan bijvoorbeeld koffie afspraken in met collega’s, woon netwerkbijeenkomsten bij of neem deel aan forums of discussiegroepen. Hier kun je je eigen ervaringen delen en nieuwe kennis opdoen bij anderen. Zo creëer je een sterker netwerk en nieuwe ideeën om mee aan de slag te gaan.

Strategisch vooruit plannen

De vakantieperiode biedt ruimte om eens goed na te denken over de toekomst zonder de dagelijkse hectiek die je tussendoor komt verstoren. Daarom willen we je graag uitdagen: blok deze vakantieperiode eens een geheel dagdeel in je agenda om alleen maar bezig te zijn met de toekomst. Stel doelen voor het komende halfjaar of zelfs heel jaar, herzie bestaande L&D-plannen en werk aan het ontwikkelen van nieuwe initiatieven. Denk aan de lange termijn en hoe je de impact van de huidige strategie kunt vergroten.

Vergeet vooral ook niet om even te genieten van hoe lekker het voelt om hiermee bezig te kunnen zijn zonder dat je gestoord wordt. Neem de tijd en als je collega’s dan terugkomen van vakantie ben jij daar met een duidelijke en doordachte planning. Dit gaat jullie zeker helpen om gefocust en doelgericht het nieuwe jaar in te gaan.

Creatief en innovatief denken

Innovatie is essentieel om L&D-programma’s fris en relevant te houden. Maar in de hectiek van het dagelijks leven is het soms al moeilijk genoeg om de programma’s draaiende te houden, laat staan om te innoveren. Daarom is de vakantieperiode ideaal om hier tijd voor vrij te maken. Gebruik de vakantie om creatief te denken zonder directe druk. Neem de tijd om ideeën uit te werken die je normaal zou parkeren, experimenteer met nieuwe tools of werp eens een frisse blik op bestaande programma’s.

Even een stap terug doen en stilstaan kan ontzettend goed zijn om creativiteit weer op gang te brengen. Neem daar in deze rustige periode dan ook eens de tijd voor. Dan weten wij zeker dat je komt met nieuwe, innovatieve concepten die je kunt implementeren om jullie L&D-aanpak te vernieuwen.

Conclusie

De vakantieperiode hoeft niet alleen in het teken te staan van rust; het kan ook een vruchtbare tijd zijn voor persoonlijke en professionele groei. Door te reflecteren, je kennis bij te spijkeren, te netwerken, strategisch te plannen en creatief te denken, kom je niet alleen uitgerust terug, maar ook geïnspireerd en klaar om het nieuwe werkjaar met energie te beginnen!

 

Boeken we een
demo?