Leerimpact en ROI: zo meet je het succes van je trainingen

Hoe weet je of de trainingen die je aanbiedt echt waardevol zijn voor je medewerkers en organisatie? Het meten van leerimpact en ROI van trainingen een essentiële stap is voor elke HR- of L&D professional die verantwoord met opleidingsbudgetten wil omgaan en echte resultaten wil zien. Dan hebben we het niet alleen over kennisoverdracht, maar ook over hoe die kennis wordt toegepast in de praktijk en of het leidt tot verbeterde prestaties. Maar hoe weet je dat? In deze blog geven we praktische tips over hoe je leerimpact kunt meten en hoe je de ROI van trainingen inzichtelijk kunt maken.

Waarom is het meten van leerimpact en ROI zo belangrijk? 

Daar zijn natuurlijk heel veel verschillende redenen voor, de belangrijkste lichten we hier toe. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan de verantwoording van het trainingsbudget. HR en L&D moeten kunnen aantonen dat de investeringen in trainingen daadwerkelijk waarde opleveren voor de organisatie. Daarbij is het dus ook belangrijk om te kijken naar de leerimpact. Passen de medewerkers hun nieuw opgedane kennis toe op de dagelijkse werkzaamheden? Door te meten wat wel en niet werkt kun je je leeraanbod blijven verbeteren en afstemmen op de behoeften van medewerkers en de organisatie. Zonder deze meetbare resultaten is het lastig om inzicht te krijgen in de werkelijke waarde van trainingen. 

De uitdagingen bij het meten van leerimpact

Uitdagingen zijn er bij het meten van leeirmpact genoeg. Zo kun je denken aan het ontbreken van duidelijke KPI’s. Als er geen heldere doelstellingen zijn voor wat er met een training bereikt moet worden, is het moeilijk om te meten of de doelen behaald zijn. Daarnaast is het bij sommige trainingen ook moeilijk om de leerimpact te meten omdat er een lange doorlooptijd is voordat het effect zichtbaar wordt. Waar iets in eerste instantie niets lijkt op te leveren, kan dat op de lange termijn een heel ander verhaal zijn. Als laatste is er nog de uitdaging van subjectieve resultaten. Hoe medewerkers de training zelf ervan kan namelijk flink afwijken van de daadwerkelijke impact op hun werkprestaties. Dit is waarom het belangrijk is om zowel harde data als kwalitatieve data zoals feedback van deelnemers te verzamelen. 

Praktische tips voor het meten van leerimpact en ROI

Na het bespreken van het belang en de uitdagingen laten we jullie natuurlijk niet zitten. Hier zijn onze beste tips voor het meten van leerimpact en ROI: 

Tip 1: Stel duidelijke doelen en KPI’s vast
Voor je begint met het meten van leerimpact, is het belangrijk om duidelijke doelen te stellen. Wat wil je dat medewerkers na de training anders doen of beter kunnen? Definieer KPI’s zoals prestatieverbetering, tijdsbesparing of klanttevredenheid die je kunt koppelen aan de training. 

Tip 2: Meet de kennisoverdracht
Meet of de kennis van een training goed is overgekomen door middel van toetsen en assessments direct na de training. Hiermee kun je vaststellen of medewerkers de kennis hebben begrepen. Online leersystemen zoals die van Archipel Academy bieden vaak mogelijkheden om automatisch quizzen en testen af te nemen en de resultaten vast te leggen. 

Tip 3: Observeer gedragsverandering op de werkvloer
De ware impact van een training wordt pas zichtbaar als medewerkers hun nieuwe kennis toepassen in de praktijk. Werk samen met leidinggevenden om te observeren of medewerkers na de training hun gedrag hebben aangepast. Dit kan via observaties, maar ook door middel van 360-graden feedback. 

Tip 4: Koppel trainingen aan prestatieverbeteringen
Meet concrete prestatieverbeteringen die het gevolg zijn van de training. Dit kan variëren van een hogere productiviteit of verbeterde klanttevredenheid tot het reduceren van fouten. Zorg dat je deze data vergelijkt met de periode voor de training. 

Tip 5: Bereken de ROI van trainingen
Om de ROI van trainingen te berekenen, vergelijk je de kosten van de training met de voordelen die het oplevert voor de organisatie. Dit kan gaan om financiële voordelen, zoals tijdbesparing of een hogere omzet. Maar je kunt ook kijken naar indirect voordelen zoals minder verloop of ziekteverzuim. 

Tip 6: Maak gebruik van een LMS
Een learning management system (LMS) zoals dat van Archipel Academy kan helpen om leerimpact en ROI te meten. Een LMS biedt gedetailleerde rapportages over wie welke training heeft gevolgd, hoe goed de prestaties zijn en welke certificeringen er zijn behaald. Dit maakt het eenvoudiger om de resultaten te volgen en verbeterpunten te identificeren. Wil je nou weten hoe je een LMS kiest dat het beste is voor jouw organisatie? Lees dan hier onze whitepaper. 

Conclusie 

Het meten van leerimpact en ROI is essentieel voor HR- en L&D professionals die willen weten of hun investeringen in trainingen werkelijk bijdragen aan de ontwikkeling van medewerkers en de organisatie. Door duidelijke doelen te stellen, kennisoverdracht en gedragsverandering te meten en de resultaten te koppelen aan prestatieverbeteringen, krijg je waardevolle inzichten in de effectiviteit van je trainingen. Het gebruik van een LMS maakt dit proces niet alleen eenvoudiger, maar zorgt ook voor nauwkeurige en gedetailleerde rapportages die je helpen om continue verbeteringen door te voeren. 

Bij Archipel Academy begrijpen we dat het meten van leerimpact essentieel is om het maximale uit je trainingen te halen. Ons LMS biedt alle tools die je nodig hebt om prestaties bij te houden, leerimpact te meten en de ROI van je trainingen inzichtelijk te maken. Wil je weten hoe wij je kunnen helpen om je trainingen meetbaar en effectief te maken voor jouw organisatie? Neem vandaag nog contact met ons op



Boeken we een
demo?