De impact van Gen-Z op de de werkvloer

Gen-Z

Generatie Z, beter bekend als Gen-Z, is een hot topic in bijna ieder bedrijf. Hoewel er nog wel eens discussie is over wie precies tot deze groep behoort, kunnen we het in ieder geval hebben over de ‘jongere’ generatie die nu de werkvloer betreedt. Elke nieuwe generatie brengt een frisse wind van normen, waarden, gebruiken en inzichten met zich mee – de een ervaart dit als een welkome verandering, de ander heeft er meer moeite mee. Hoewel we natuurlijk niet een hele generatie over één kam willen scheren, zijn er toch een aantal trends te bespeuren bij de nieuwe lichting medewerkers. In deze blog duiken we in de werkethos en technologische invloed van Gen-Z op de werkvloer en delen we praktische tips voor HR- en L&D-professionals om hier effectief mee om te gaan. Lees snel verder! 

Werkethos                                                                                                                        

Generatie Z heeft op de werkvloer voor de nodige opschudding gezorgd bij oudere generaties, die zijn opgegroeid met het idee dat hard werken en alles geven de norm is. Dit heeft geleid tot een stigma rond de werkmentaliteit van Gen-Z: ze zouden hoge eisen stellen, maar niet bereid zijn om daarvoor de nodige inzet te leveren. Ook wordt deze generatie vaak bestempeld als de ‘jobhoppers’, maar is dat wel terecht?   

In werkelijkheid is Gen-Z absoluut bereid om hard te werken, maar wel onder de juiste omstandigheden. Ze betreden een arbeidsmarkt waarin meer vraag dan aanbod is, wat hen in staat stelt kritischer te zijn over de baan die ze kiezen. Maar liefst 53% van deze generatie geeft aan een baan te willen waarmee ze een positieve impact op de wereld kunnen maken, in plaats van alleen voor eigen gewin te werken. Gelijkheid, diversiteit en duurzaamheid staan hoog op hun lijstje, en dit willen ze terugzien op hun werkplek.

Daarnaast heeft Generatie Z een realistische kijk op hun werkleven, en ze verwachten goede arbeidsvoorwaarden en flexibiliteit van hun werkgever. Ze streven niet naar continue perfectie en erkennen dat rustdagen of tijd voor zichzelf ook belangrijk zijn, daarom vinden ze een goede werk-privé balans ook erg belangrijk. Persoonlijke ontwikkeling staat bij hen ook hoog in het vaandel; ze willen doorgroeimogelijkheden en uitdaging binnen hun functie. Gen-Z waardeert open communicatie en gelijkwaardigheid boven hiërarchie en blinkt uit in sociaal innoveren. Naast sociale vernieuwing speelt ook technologie een grote rol in hun manier van werken. 

Technologische invloed                                                                                                       

Generatie Z staat bekend als ‘digital natives’ en heeft technologie vanaf jonge leeftijd omarmd. Digitaal werken is voor hen een tweede natuur. Daarom verwachten ze ook dat technologie een belangrijke rol speelt in hun werk. Ze gebruiken moeiteloos tools zoals cloud-technologie, projectmanagementsoftware en samenwerkingstools (zoals Slack en Microsoft Teams) voor betere communicatie en flexibiliteit. Hun kennis van social media versterkt daarnaast marketingstrategieën en klantbetrokkenheid.
Zo beschouwt 65% van Gen-Z in Nederland het leren van nieuwe digitale vaardigheden als essentieel voor hun toekomstige carrièremogelijkheden. Deze focus op digitale groei gaat hand in hand met hun streven naar efficiëntie, waarbij automatisering van routinetaken centraal staat, zoals AI voor data-analyse of chatbots voor klantvragen. Ondanks hun technologische handigheid, is Gen-Z zich ook bewust van digitale veiligheid en privacy, en pleiten ze voor veilig gebruik van werkplektechnologie. 

Tips voor HR- en L&D-professionals 
  1. Verbind en inspireer       
    Hoewel er veel verschillen zijn tussen jongere en oudere generaties op de werkvloer, zijn er ook genoeg overeenkomsten. Zoek naar gemeenschappelijke waarden, werkwijzen of interesses om de verbinding te versterken. Gen-Z hecht veel waarde aan authenticiteit en inhoud die er voor hen toe doet. Zorg ervoor dat beide generaties elkaar inspireren en begrijpen, en dat er ruimte is voor wederzijds respect.
  2. Bied maatwerk aan     
    Gen-Z gelooft niet in een ‘one size fits all’-benadering, zeker niet als het gaat om leren en ontwikkelen. Deze generatie is divers en wil eigen projecten en experimenten aangaan. Zorg ervoor dat je als HR- of L&D-professional persoonlijke aandacht biedt en leercontent aanpast aan hun behoeften. Dit kan variëren van online leren, bite-sized learning tot meer persoonlijke begeleiding of flexibiliteit in leren.
  3. Geef ruimte voor vernieuwing   
    Gen-Z is opgegroeid met open communicatie en technologische innovaties. Hierdoor zijn ze altijd bezig met het zoeken naar nieuwe oplossingen, zowel op technologisch gebied als binnen werkprocessen. Voel je dus niet beledigd wanneer zij verbeterpunten aandragen, maar zie het als een kans om te innoveren. Door ruimte te geven aan hun frisse ideeën kunnen processen binnen je bedrijf verbeteren én voelen zij zich gehoord en gewaardeerd.
  4. Stel een buddysysteem in      
    Een buddysysteem kan enorm effectief zijn, zowel tijdens het inwerken als gedurende het leerproces. Door een jongere medewerker te koppelen aan een meer ervaren collega kunnen beide generaties van elkaar leren. Zo leert de jongere generatie over de bedrijfscultuur en processen, terwijl de oudere generatie inzicht krijgt in de moderne aanpak en denkwereld van Gen-Z. Dit vergroot wederzijds begrip en voorkomt vooroordelen.
  5. Zorg voor goede secundaire arbeidsvoorwaarden            
    Om Gen-Z op de werkvloer te houden, is het belangrijk om verder te kijken dan alleen salaris en functie. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het belangrijk om aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden. Denk aan een goede lunch, flexibele werkplekken, toegankelijke communicatiekanalen en een fijne werksfeer. Zorg ervoor dat je niet alleen een impactvolle werkomgeving biedt, maar ook comfort en ondersteuning om deze generatie te binden en te behouden.
Conclusie 

Is Generatie Z echt zo lui als sommigen beweren? Dat valt reuze mee. Zolang ze voldoende uitdaging krijgen en werken in een zinvolle, flexibele en diverse omgeving, zetten ze zich met volle overgave in. Ze brengen een frisse wind in je organisatie met hun vernieuwende ideeën en voorkeur voor efficiënte en technologische oplossingen. Geef hen de ruimte om hun unieke kwaliteiten in te zetten en zoek actief de verbinding door open en transparant te communiceren. Met de juiste ondersteuning en ontwikkelingsmogelijkheden kunnen niet alleen Gen-Z, maar alle generaties op de werkvloer zich continu ontwikkelen.
Ons online leerplatform,
Archipel Academy, biedt leercontent die niet alleen toegankelijk maar ook persoonlijk is. Hierdoor kunnen medewerkers van alle leeftijden hun vaardigheden verder ontwikkelen en zich aanpassen aan de veranderende behoeften van de organisatie. Zo werk je samen aan een toekomstbestendige en dynamische werkplek. 

Boeken we een
demo?