Ontwikkeling van hooggeschoolde medewerkers: 5 tips voor het vinden van effectief trainingsmateriaal

ontwikkeling van hooggeschoolde medewerkers

Voor hooggeschoolde medewerkers stopt leren nooit. Sterker nog, ontwikkeling van hooggeschoolde medewerkers is essentieel om hen gemotiveerd en betrokken te houden. Daarom is het belangrijk voor HR- en L&D medewerkers om trainingsmateriaal te vinden dat past bij de behoeften van deze medewerkers. Trainingsmateriaal is te vinden in overvloed, maar het kiezen van de juiste oplossing kan een uitdaging zijn. In deze blog nemen we je mee in 5 praktische tips die je ondersteunen met het selecteren van effectief trainingsmateriaal!

Waarom ontwikkeling van hooggeschoolde medewerkers essentieel is

Hoewel persoonlijke en professionele ontwikkeling voor iedereen belangrijk is, zien we vaak een meer intrinsieke motivatie voor ontwikkeling bij hooggeschoolde medewerkers. Dat is ook een van de grootste redenen waarom ontwikkeling van deze medewerkers zo belangrijk is. We zien vaak dat zij willen blijven leren om gemotiveerd te blijven. Het ontbreken van ontwikkelingsmogelijkheden kan leiden toe verveling, ontevredenheid en uiteindelijk uitstroom.
Ook als organisatie proef je de vruchten van het ontwikkelen van hooggeschoolde medewerkers. Doorontwikkeling helpt deze medewerkers namelijk om leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen en innovatie binnen de organisatie te stimuleren. Ook zorgt het ontwikkelen van verschillende vaardigheden ervoor dat je organisatie wendbaar blijft en snel kan inspelen op veranderingen in de markt.

Uitdagingen bij het vinden van trainingsmateriaal

Het vinden van trainingsmateriaal kan een grote uitdaging zijn. Het gaat niet alleen om het vinden van het ‘goede’ trainingsmateriaal, maar om het vinden van het juiste materiaal dat aansluit bij zowel de medewerker als de organisatie. Er zijn een paar belangrijke uitdagingen die je kunt tegenkomen die we hier graag met je bespreken.

Ten eerste leggen we de focus op het overweldigende aanbod aan trainingsmateriaal. Tegenwoordig zijn er zoveel opleiders, trainingen en cursussen te vinden dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Hoewel het fijn is dat er tegenwoordig voor ieder onderwerp en iedere voorkeur een passende training te vinden, is het soms knap lastig om uit al dat aanbod de juiste keuze te maken.
Niet al het trainingsaanbod is namelijk geschikt voor hooggeschoolde medewerkers. Het is belangrijk dat het materiaal aansluit bij hun niveau en behoeften. Omdat deze medewerkers al veel opleiding gehad hebben, kan het lastig zijn om nieuwe onderwerpen te vinden waar ze over willen leren. Daardoor zijn leerdoelen van hooggeschoolde medewerkers vaak erg specifiek. Als je daar ook nog tijdsbeperking bij optelt kan het vinden van aansluitend trainingsmateriaal een grote uitdaging worden.

5 tips voor het selecteren van het juiste trainingsmateriaal

Tip 1: analyseer de leerbehoeften van je medewerkers
Het begrijpen wat medewerkers willen is de eerste stap naar het vinden van een juiste training. Daarom is het in kaart brengen van de specifieke leerbehoeften van medewerkers van groot belang. Dit kan bijvoorbeeld door evaluaties, gesprekken of ontwikkelingsplannen. Wees hierbij niet bang om specifiek te zijn en onderzoek te doen op individueel niveau.

Tip 2: kies voor flexibel en toegankelijk trainingsmateriaal
Hooggeschoolde medewerkers hebben vaak drukke agenda’s. Flexibiliteit in het leren, zoals e-learning of blended learning, maakt het makkelijker om trainingen te volgen naast hun werkzaamheden. Dit kan medewerkers helpen om, ondanks hun drukke schema, hun ontwikkeling te blijven voortzetten.

Tip 3: zoek naar trainingen met relevante certificeringen
Certificeringen kunnen een belangrijke factor zijn in de keuze voor trainingsmateriaal. Zorg dat je overzicht hebt in welke certificeringen een medewerker heeft, welke bijna verlopen en welke nieuwe certificeringen waarde toevoegen aan de carrière van je medewerkers.

Tip 4: focus op kwaliteit en interactiviteit
Dat niet al het trainingsmateriaal van dezelfde kwaliteit is zal je niks verbazen. Maar daarom is het extra belangrijk om te weten waar je naar zoekt. Kies voor materiaal dat interactief is, gebruik maakt van actuele kennis en is ontwikkeld door ervaren professionals. Dit verhoogt de impact en effectiviteit van de training.

Tip 5: overweeg maatwerk oplossingen
Voor specifieke behoeften, het automatiseren van leertrajecten, het bijhouden van certificeringen of het centraliseren van leeraanbod kan het een goed idee zijn om een maatwerk oplossing zoals een LMS te implementeren. Het automatiseren van al deze taken bespaart je veel tijd en maakt de zoektocht naar het juiste leermateriaal een stuk makkelijker.

Conclusie

Het vinden van effectief trainingsmateriaal voor hooggeschoolde medewerkers is essentieel om hun motivatie en betrokkenheid te behouden. Door zorgvuldig te kijken naar de leerbehoeften, te kiezen voor flexibel en interactief materiaal en rekening te houden met certificeringen en maatwerk, kun je als HR- of L&D-professional een leerervaring creëren die echt waarde toevoegt.

Bij Archipel Academy begrijpen we hoe belangrijk het is om hooggeschoolde medewerkers te blijven uitdagen en ontwikkelen. Ons platform biedt een breed scala aan flexibele en kwalitatieve trainingsoplossingen die aansluiten op de specifieke behoeften van je medewerkers. Met onze maatwerkoplossingen helpen we jouw organisatie om het beste uit je talent te halen. Ontdek vandaag nog hoe Archipel Academy jou kan ondersteunen in het vinden van het juiste trainingsmateriaal voor jouw medewerkers!

Boeken we een
demo?