Medewerkers motiveren om nieuwe skills te leren

Gemotiveerd blijven om nieuwe skills te leren

Hoe zorg jij dat jouw medewerkers gemotiveerd blijven om nieuwe skills te leren?

Tijdens het Groeien zonder Grenzen evenement hebben verschillende interessante sprekers hun licht laten schijnen op het onderwerp “leren”. Zo ook Emile Ramlal, Business Development Manager Innovatie bij onze partner Skillsoft. Skillsoft biedt over de hele wereld (online) trainingen en cursussen aan die medewerkers helpen bij het up-to-date blijven van de laatste ontwikkelingen.

Digital skills voor de toekomst

De wereld om ons heen is continu in beweging. Hierdoor wordt steeds meer verwacht van medewerkers dat zij veranderen en meebewegen. Ze kunnen namelijk niet altijd meer terugvallen op de vaardigheden die ze hebben aangeleerd tijdens de eerste maand van een nieuwe baan. Daarom is het van enorm belang om te werken aan een learning culture binnen je organisatie.

De krapte op de arbeidsmarkt in combinatie met een snel veranderende wereld, maakt het steeds lastiger om nieuw personeel met de juiste skills te werven. Steeds vaker kiezen organisaties dan ook voor een workforce transformation. Een medewerker, of in sommige gevallen een hele afdeling, wordt tijdens zo’n traject omgeschoold en klaargestoomd voor de toekomst. Maar niet iedereen staat te springen om weer in de boeken te duiken. Hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers gemotiveerd blijven om continu nieuwe skills te leren?

Leren is leuk

Ja, leren kan écht leuk zijn en zelfs verslavend werken. Dat klinkt misschien een beetje onlogisch, want leren wordt eerder geassocieerd met lange dagen in een collegezaal of uren met je neus in de boeken, maar het kan wel degelijk anders. Door gebruik te maken van een heel handig stofje in het brein: dopamine.

Dopamine is een stof die wordt aangemaakt in je brein op het moment dat je een beloning ontvangt na een bepaalde inspanning of activiteit. Voel je je zelfverzekerd en voldaan na een rondje hardlopen? Rijd je vrolijk naar huis als je op werk iets hebt gedaan wat je voorheen niet deed? Die gevoelens zijn allemaal te herleiden naar dat ene handige stofje. Dus wat als we er nu voor kunnen zorgen dat jouw brein dopamine aanmaakt wanneer je aan het leren slaat?

Gamification is key

Uit onderzoek van onze partner Skillsoft blijkt dat 83% van de millennials en 87% van generatie Z dagelijks(!) bezig is met een manier van gamen. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat games tegenwoordig zo worden ontwikkeld dat zij de aanmaak van dopamine bevorderen. Heb je een level uitgespeeld? Dan krijg je een extra schatkist met een mooie beloning. Het perfecte voorbeeld van het inspelen op de aanmaak van dopamine.

Waar generatie X, Y en Z leren vooral associëren met klaslokalen en studieboeken, is dit voor millennials en generatie Z een heel ander verhaal. Omdat zij gewend zijn aan het gamen en het ‘vrijspelen’ van beloningen, is gamification dé perfecte manier om deze generaties aan het leren te krijgen. Om die theorie te testen ontwikkelde Skillsoft een 5-daagse learning experience. Tijdens deze learning experience werden de deelnemers gevraagd om een fictief bedrijf te hacken in de rol van een pentester. Compleet met een storyline en bedrijfswebsite, een actief forum waarop deelnemers met elkaar konden sparren en een leaderboard.

Na afloop van het evenement bleek dat het overgrote deel van de deelnemers baalde dat ‘het leren’ was afgelopen. Door een setting te creëren waarin spelenderwijs nieuwe skills worden aangeleerd wordt leren dus écht leuk.

Conclusie

Er is geen vaste set aan vaardigheden waardoor je kunt garanderen dat jouw medewerkers de komende jaren relevant blijven. Blijven leren is het antwoord. Zorg er dus voor dat je een learning culture opbouwt en rekening houdt met de verschillende vormen van leren. Is jouw organisatie klaar voor de toekomst? Archipel Academy helpt je graag bij het samenstellen van een leerplatform op maat.

 

Boeken we een
demo?

Wij nemen je graag mee door alle mogelijkheden van ons platform. Laat je gegevens achter zodat wij binnen 48 uur contact met je kunnen opnemen om samen een korte vrijblijvende online demo in te plannen.

*Via dit telefoonnummer zullen we contact opnemen om een meeting in te plannen.
*Belangrijk voor een presentatie die goed aansluit bij jouw organisatie.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.