Welke leerkansen biedt jij je medewerkers?

Op het Groeien Zonder Grenzen Festival op 23 juni gingen verschillende personen uit het werkveld in een paneldiscussie met elkaar in gesprek over de leerkansen die zij bieden, in hun organisatie of daarbuiten. Onder leiding van Lauren Verster gingen Frank Visser van Philips, Floor Dijkstra van Heineken, Babet Agten van VodafoneZiggo, Hanane Berad van de Gemeente Rotterdam en Omar Fouab van Archipel Academy het gesprek aan.
Welke leerkansen biedt je medewerkers?
Babet Agten van VodafoneZiggo vertelde dat zij een platform aanbieden waar medewerkers alles kunnen leren. Niet alleen werkgerelateerde vaardigheden, maar bijvoorbeeld ook een cursus tot nagelstyliste. Dit biedt veel kansen, maar het grote aanbod zorgt er ook voor dat medewerkers niet goed weten wat ze dan willen leren.
Bij Heineken gebruiken ze sinds kort hetzelfde platform en heerst er nog een groot gevoel van ongeloof onder de medewerkers, vertelt Floor Dijkstra. “Mag dit echt?”, is wat zij veel hoort. De eindeloze kansen die het platform biedt, vindt Dijkstra juist een kans. “Medewerkers zitten zo echt zelf aan het roer van hun ontwikkeling”, vertelt ze.
Omar Fouab van Archipel Academy denkt dat dit soort leeroplossingen, waar je een vast bedrag per maand voor betaalt, de toekomst zijn. Hij vergeleek het met Spotify en Netflix, maar dan voor leren.
Wat betekent groeien zonder grenzen?
Volgens Hanane Berad van de Gemeente Rotterdam bestaat er geen groeien zonder grenzen. “Niet iedereen heeft dezelfde kansen of wilskracht”, vertelt ze. “Ik ben misschien realistischer, maar er zijn kinderen die elke dag zonder ontbijt naar school gaan.” En dan gaat het om zo’n 29.000 kinderen in Nederland. Daarnaast is ook discriminatie nog een grote reden waarom niet iedereen kan groeien zonder grenzen, wat volgens haar ook deels te maken heeft met dat de diversiteit in HR te wensen overlaat.
Fouab vertelt dat de manier van leren ook constant verandert. Zo ziet hij op dit moment een grote generatiekloof met bijvoorbeeld Gen Z. Hoe je aan het leren krijgt en hoe je hen bereikt, is heel anders dan met de huidige generatie.
Wat zijn de uitdagingen?
Bij Philips hebben ze nu een werkgelegenheidsplan, vertelt Visser. Want een groep medewerkers werkt achter de machines. Voor hen is het minder gemakkelijk om even weg te lopen om iets te leren, want zij moeten productie draaien. De grote uitdaging is om ook deze groep medewerkers, die niet op kantoor werken, bij (leer)evenementen te betrekken.
Volgens Dijkstra hebben we in deze maatschappij niet de luxe om te stoppen met leren. “De ontwikkelingen gaan zo snel.”, vertelt ze. “En je bent zelf ook altijd in ontwikkeling.” Ze ziet dit vooral terug bij de oudere generatie werknemers. “Die komen niet altijd meer mee met de technologische ontwikkelingen en ook lang niet iedereen wil die digitale slag maken. Zij worden dan bijvoorbeeld chauffeur.”
Volgens Agten willen sommige mensen ook te veel. “Die willen bijvoorbeeld nieuwe skills leren in 3 maanden.”, vertelt ze. “Dit is vaak veel te hoog gegrepen. Deel het op in delen, maak het klein. Want anders is dat heel demotiverend.”
Daarnaast hebben ze bij VodafoneZiggo gezocht naar een oplossing voor monteurs. Zij rijden namelijk de hele dag rond in een bestelbus en hebben niet de mogelijkheid om achter de computer nieuwe vaardigheden te leren. Hiervoor hebben ze nu een radioprogramma gemaakt, die monteurs tussen afspraken door kunnen beluisteren in de bus.
Wat brengt de toekomst?
Omar Fouab van Archipel Academy denkt dat we veel gerichter gaan leren. In plaats van een 3-daagse Excelcursus, zoek je online zeer gericht naar dat ene probleem wat je op dat moment moet oplossen. Daarnaast denkt hij dat er in de toekomst veel meer gekeken zal worden naar persoonlijke talenten en dat er geleerd gaat worden hoe je als organisatie daarop in kunt spelen.
Maar voordat we daar zijn, dat duurt nog wel even. Volgens Dijkstra nog zo’n 10 jaar. “De technologieën zoals Blockchain en Edubadges zijn er, maar nu moet er nog gekeken worden naar hoe je mensen gaat omscholen of flexibel maken.”