De War for Talent is nog lang niet voorbij

War for talent

Record aantal openstaande vacatures

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte afgelopen week bekend dat het aantal open vacatures naar recordhoogte zijn gestegen. Eind december stonden er 378.000 vacatures open. Dit is een stijging ten opzichte van het kwartaal ervoor, toen waren het er 372.000. De krapte op de arbeidsmarkt lijkt dus alsmaar nijpender te worden. Deze enorme vraag resulteert in een goede onderhandelingspositie voor zowel de potentiële als de huidige werknemer. Werkgevers zullen de arbeidsvoorwaarden zo aantrekkelijk mogelijk moeten maken, willen ze deze War of Talent willen winnen. De vraag die hieruit volgt is dan ook: hoe bereik je dit als werkgever?

Op dit moment heeft 70 procent van de Nederlandse bevolking tussen de 15 en 75 jaar betaald werk. Deze cijfers zijn nog nooit zo hoog geweest. Heel veel sectoren hebben een groot aantal vacatures openstaan. Denk bijvoorbeeld aan de zakelijke dienstverlening en de zorg. Om deze mensen te kunnen werven, moet er goed worden ingespeeld op hun behoeftes. Wanneer je als werkgever besluit mee te vechten in de War of Talent, zal dit hem geen windeieren leggen. Grote techbedrijven zoals Amazon en Google hebben al geïnvesteerd in het aantrekkelijker maken van hun werkomgevingen. Innovatieve en vooruitdenkende werkgevers zullen dit ook zien en direct tot actie overgaan. Iedereen weet inmiddels wel dat de kwaliteit van je werknemers representatief is voor de uitstraling van je bedrijf.

Werknemers in goede positie

 Kern succes bedrijf in goede werknemers

Mensen weten dat ze op de huidige arbeidsmarkt in de positie zijn om eisen te stellen. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd naar een flexibel werkschema of meer vakantiedagen. Werkgevers kunnen gezien de situatie niet anders dan ingaan op deze extra gestelde eisen. Zeker als het gaat om werknemers met ervaring en de geëiste competenties. Zoals de CEO van Apple Steve Jobs het ooit zei: “Go after the cream. A small team of A+ players can run circles around a giant team of B and C players.” De kern van het succes van je organisatie ligt er onder andere aan of je de juiste mensen weet te behouden en aan weet te trekken.

 Identificeren van talent

Cruciaal in deze gehele war of talent, is natuurlijk het kunnen identificeren van talent. Onderzoek van het McKinsey Global Institute heeft uitgewezen dat er in deze tijd meer vraag is naar hogeropgeleiden dan deze beschikbaar zijn. In 2020 was dit tekort in Europa en de Verenigde Staten rond de 16 tot 18 miljoen mensen. Bedrijven zullen misschien al moeite hebben met het vinden van werknemers, laat staan werknemers in de vorm van toptalent. Werkgevers moeten hun besef van deze schaarste doorvoeren in hun werk- en wervingsbeleid. De werknemer van nu heeft niet meer de behoefte zich te binden aan een werkgever. Vroeger bleef je je leven lang bij hetzelfde bedrijf in dienst. Wanneer je als werkgever tijd en geld investeert in het aantrekkelijk blijven, zal toptalent het moeilijker vinden om te switchen van baan.

 

Hoe word je als werkgever aantrekkelijk voor toptalent?

1. Keuzevrijheid

Natuurlijk zijn een marktconform salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden een must voor een  professional die serieus met zijn carrière bezig is. Maar met name de wat jongere werknemers verwachten ook een zekere keuzevrijheid bij het doen van hun werk en in het  bepalen van arbeidsvoorwaarden. Denk bijvoorbeeld  aan  de  mogelijkheid  om  (deels)  plaatsonafhankelijk  te  werken.  Of  de  vrijheid  om  te  kiezen  tussen  de  zekerheid  van  een  uitgebreide  pensioenvoorziening  of  beloningsmodellen  als  bonusregelingen  en  prestatiebeloningen. Een flexibel arbeidsvoorwaardenpakket is een meerwaarde waarmee werkgevers zich kunnen onderscheiden van de massa.

2. Een goed digitaal aanbod

Een moderne professional wil  graag werken met de beste en modernste digitale tools.  Kun je  die niet bieden? Dan zak je al snel op het lijstje van interessante werkgevers. Bovendien verwachten kandidaten ook dat een goede werkgever zijn digitale processen op orde heeft. Een klassiek sollicitatietraject waarbij de kandidaat een half uur bezig is met het (voor de zoveelste keer) invoeren van persoonlijke informatie? Grote kans dat de sollicitant afhaakt en zijn heil zoekt bij een bedrijf waar digitaal solliciteren sneller en makkelijker gaat.

3. Leer- en ontwikkelmogelijkheden

De tijd dat alleen studeren genoeg is voor een lange en succesvolle carrière ligt al een poos achter ons.  Moderne werknemers moeten en willen zich hun hele werkende leven blijven ontwikkelen. Persoonlijke groei en professionele ontwikkeling staan hoog op hun wensenlijst. Volgens een onderzoek van BDO Accountants prefereert 64,9% van de werknemers ontwikkelingsmogelijkheden met een redelijk salaris boven een hoog salaris met minder mogelijkheid tot ontwikkeling. Een werkgever die geen aandacht besteedt aan ontwikkeling en geen geld of tijd reserveert voor trainingen, cursussen of opleidingen, zal dan ook een stuk minder populair zijn.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Lees dan onze whitepaper Vijf redenen waarom je als werkgever met ongelimiteerd leren de beste versie van jezelf wordt.

Wat hebben we geleerd?

In conclusie: de war of talent is nog lang niet voorbij. Het is dus zaak dat je als werkgever de aantrekkelijkste versie van jezelf wordt om talent te kunnen behouden en aan te trekken. Alleen op deze manier blijf je toekomstbestendig en meespelen met de top.

over Archipel Academy

Archipel Academy is met nominaties zoals de FD Gazelle en Blue Tulip een van de snelst
groeiende én innovatieve bedrijven van Nederland. Enkele jaren geleden stelden we onszelf de vraag: kan leren binnen organisaties niet overzichtelijker, goedkoper en impactvoller? We hebben inmiddels bewezen van wel. Organisaties zoals Heineken, Philips, VodafoneZiggo en Enexis leren via één centraal Learning Experience Platform (LXP) dat medewerkers middels hoogwaardige scans, slimme algoritmes en persoonlijk leeradvies helpt bij het zetten van de volgende stap. Het proces van organiseren tot factureren nemen we daarbij volledig uit handen. Zo kan de organisatie zich richten op zijn core business. Alle expertise in leren heb je daarnaast binnen handbereik: van individueel opleidingsadvies tot consultancy. Dat is hoe we organisaties laten groeien zonder grenzen.


Dit wil ik ook!

Boeken we een
demo?

Wij nemen je graag mee door alle mogelijkheden van ons platform. Laat je gegevens achter zodat wij binnen 48 uur contact met je kunnen opnemen om samen een korte vrijblijvende online demo in te plannen.

*Via dit telefoonnummer zullen we contact opnemen om een meeting in te plannen.
*Belangrijk voor een presentatie die goed aansluit bij jouw organisatie.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.