De bouw en het belang van power skills

De factor mens
Wat hebben power skills met de sector bouw te maken? De pandemie had en zoals we allemaal hebben gemerkt grote impact op de sector van de bouw. Afgelopen jaar heeft de sector ten gevolge van corona te maken gehad met een krimp van 4%. Dit in combinatie met de huidige woningcrisis zou al als problematisch kunnen worden beschouwd. Echter blijkt dat naast de gevolgen van corona en de al bekende ontwikkelingen op het gebied van technologie en regelgeving, ook een ander probleem speelt. Bouwbedrijven zijn al jaren onderhevig aan het maken van zogenaamde faalkosten. Dit zijn kosten die ontstaan door fouten in het voortbrengingsproces. Wanneer deze moeten worden hersteld, wordt er grof geld uitgegeven om alsnog het gevraagde resultaat op te leveren.
Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat de faalkosten in 2019 waren opgelopen tot 5 miljard euro. Verder onderzoek had uitgewezen dat de sector zich bewust is van deze kosten en zelfs de oorzaak ervan weet te benoemen. De hamvraag: waarom leidt het bewustzijn van deze problemen niet tot een oplossing? Wat is dan wel de sleutel tot succes? In deze snel veranderende wereld lijkt het uiteindelijk toch telkens neer te komen op hetzelfde focuspunt: eigenschappen die mens ‘mens’ maken. Lees snel verder over waarom juist ‘power skills’ naast techniek, ook cruciaal zijn binnen de bouw.
Soft skills was de gangbare benaming voor persoonlijke, emotionele en sociale vaardigheden die tegenover de harde en technologische skills staan. Er wordt echter gaandeweg steeds meer belang gezien in deze menselijke vaardigheden, waardoor de benaming ‘soft’ skills niet meer passend is. Er moest een krachtigere term komen. Vandaar de term ‘power skills’.
Waar valt er winst te behalen?
Communicatie cruciaal
Elke project in de bouw heeft te maken met verschillende factoren. In de ideale wereld worden alle bouwprojecten natuurlijk opgeleverd in perfecte staat, binnen de afgesproken termijn en zonder budgetoverschrijdingen. Dit gaat dus heel vaak niet goed. Er valt heel wat winst te behalen als het gaat om factoren die mensen ‘mens’ maken. Op voorhand geld investeren in het verbeteren van de bedrijfscultuur en teamgevoel is van positieve invloed om bouwprojecten weer succesvol te maken. Wanneer er een betere verbinding is tussen bijvoorbeeld het ontwerp- en het uitvoeringsteam kunnen er heel wat problemen op voorhand al uit de weg worden gegaan. Mensen moeten meer met elkaar praten zodat ze meer van elkaar leren en elkaar beter begrijpen. Er moet een sfeer worden gecreëerd waar communiceren de norm is.
Management
Ook de opdrachtgever betrekken bij het bouwproces is een vorm van communicatie die uiteindelijk veel problemen kan voorkomen. Op deze manier zal de opdrachtgever niet op het einde voor verrassingen komen te staan. Zelfs meer aandacht voor de planning en voorbereiding kunnen een verschil maken. De focus op power skills is ook vanuit hogerop iets om rekening mee te houden. Binnen procesmanagement kan er bijvoorbeeld succes worden behaald wanneer er beter wordt gecommuniceerd met andere procespartners. Op deze manier kunnen fouten in het bouwproces, die faalkosten tot gevolg hebben, worden voorkomen. Wanneer er expliciete aandacht komt voor het gezamenlijke planningsproces en de goede communicatie die daarbij vereist is, wordt het belang hiervan ook vanuit het management laten zien.
Verschil tussen technische en power skills
Rol digitalisering en data
Voor iedere sector is de snel veranderende wereld een obstakel. Het is ‘eten of gegeten worden’. Op het gebied van technologie is het van belang dat je als bedrijf wendbaar en flexibel bent. De rol van data en digitalisering is ook voor de bouw een factor om in de gaten te houden. Deze ontwikkelingen stellen namelijk automatisch andere eisen aan huidig en potentieel personeel. Dit juist wanneer er is vastgesteld dat er meer aandacht moet komen voor de factor ‘mens’. Werknemers moeten excelleren op technisch vlak, maar dit moet niet van negatieve invloed zijn op de ‘zachte’ kant van de mens.
Harde skills minder belangrijk
De meeste vacatures die nu in de bouw openstaan, vereisen harde technische skills. Dit geldt ook voor vacatures in heel veel andere sectoren. Potentiële werknemers zullen niet worden aangetrokken als ze weten dat er in de bouw weinig aandacht is voor factoren die mensen ‘mens’ maken. De wereld digitaliseert heel snel en mensen willen juist hierdoor een werkomgeving die ook heel erg het belang ziet van power skills. De bouw realiseert wel ‘tastbare’ projecten dus daarmee hebben ze al een streepje voor op andere sectoren. Harde skills zijn gewoonweg een kwestie van leren en toepassen. Power skills hebben echt die factor ‘mens’ nodig.
Ontwikkelingen in de bouw
Stappen maken
Wanneer je nieuwe technologie en techniek wil introduceren, heb je wel de mensen nodig om dat succesvol te maken. De bouw moet steeds meer toegeven aan de overgang van 2D naar 3D. Ook moet er worden ingezet op kunstmatige intelligentie en standaardisatie van het bouwproces. Hierdoor moet je bewuster werken aan hoe we met elkaar kunnen innoveren en deze nieuwe technieken kunnen implementeren. Je kan wel grote stappen zetten op het gebied van duurzaamheid en innovatie, maar als de sociale vaardigheden van het personeel niet op orde zijn, heb je alsnog een bouwproject dat niet in succes resulteert.
Wat hebben we geleerd?
Waarom zijn power skills ook binnen de bouw cruciaal? De wereld van de bouw is onderhevig aan grote technologische ontwikkelingen dus een focus op technische harde skills is hieruit een logisch gevolg. Echter blijkt dat dit niet betekent dat er minder sociale en communicatieve vaardigheden worden verwacht. Integendeel, misschien juist wel meer. Alleen door goed te kunnen communiceren en samen te werken, kan je tot een succesvol einde komen.
over Archipel Academy
Archipel Academy is met nominaties zoals de FD Gazelle en Blue Tulip een van de snelst
groeiende én innovatieve bedrijven van Nederland. Enkele jaren geleden stelden we onszelf de vraag: kan leren binnen organisaties niet overzichtelijker, goedkoper en impactvoller? We hebben inmiddels bewezen van wel. Organisaties zoals Heineken, Philips, VodafoneZiggo en Enexis leren via één centraal Learning Experience Platform (LXP) dat medewerkers middels hoogwaardige scans, slimme algoritmes en persoonlijk leeradvies helpt bij het zetten van de volgende stap. Het proces van organiseren tot factureren nemen we daarbij volledig uit handen. Zo kan de organisatie zich richten op zijn core business. Alle expertise in leren heb je daarnaast binnen handbereik: van individueel opleidingsadvies tot consultancy. Dat is hoe we organisaties laten groeien zonder grenzen.