De 7 stappen naar thuiswerkgeluk

thuiswerkgeluk

De juiste werk- en privébalans

De huidige pandemie heeft de wereld nog steeds in haar greep. Na de zomer leek het allemaal weer terug naar normaal te gaan. Inmiddels geldt weer het dringende advies om minstens de helft van de tijd thuis te werken. Zoals de Rijksoverheid zegt: werk thuis, tenzij het niet anders kan. Thuiswerken vraagt daarentegen wel voor een bepaald aanpassingsvermogen. Ook moet er aandacht zijn voor zowel lichamelijke als mentale gezondheid. Dit geldt voor de kantoortijger, maar ook voor de werknemer die wel vaker thuiswerkt. Hoe bereikt iedereen thuiswerkgeluk? Lees verder voor de 7 stappen die thuiswerken ‘a piece of cake’ maken.

De 7 stappen naar thuiswerkgeluk

Niet meer door de regen fietsen, in de file staan of moeten staan in een overvolle trein. Thuiswerken heeft op reisgebied ook haar voordelen. Hoe zorg je voor je eigen ’thuiswerkomgeving’? Of hoe werk je niet opeens langer dan nodig? De volgende stappen moeten daarbij helpen:

1. Start de dag ‘relaxed’

De af te leggen afstand is verminderd tot het lopen van een trap. Voordat je aan je thuiswerkdag begint, heb je nu de tijd om de dag goed en uitgebreid op te starten. Denk aan mediteren of een korte work-out. Het is wetenschappelijk bewezen dat mediteren zorgt voor een verbeterde concentratie. Een korte work-out is intensiever, maar geeft je tegelijkertijd ook meer energie die je gedurende de dag goed kan gebruiken. Allebei het dus meer dan waard!

2. Probeer je zoveel mogelijk aan te passen

Niet iedereen heeft de luxe van een thuiskantoor. Soms moet het werken gewoon aan de keukentafel. Wanneer je niet alleen woont, kan je dus gestoord worden. In plaats van te focussen op je onrustige omgeving, moet je denken in oplossingen. Is er misschien plek voor een tijdelijke bureau in de slaapkamer? Is er een rustig koffietentje in de buurt?

3. Deel je dag van tevoren in en houd je daaraan

Een voordeel van naar kantoor gaan, is natuurlijk het feit dat er een vaste begin- en eindtijd is. Bij het thuiswerken ben je al thuis. Er is geen ’tijd om naar huis te gaan’. Het beste kan je dus proberen deze uren thuis wel aan te houden. Zet een wekker of laat je partner je eraan helpen herinneren.

4. Neem ‘bewuste’ pauzes

Het is wetenschappelijk bewezen dat je na iedere 60 tot 90 minuten werken de aandacht langzaam verliest. Dan is het dus nodig, zowel thuis als op kantoor, even een bewuste pauze te nemen. Dit betekent niet op je telefoon zitten. Dit houdt in: opstaan uit je stoel en even koffie/water halen of naar buiten. Tussen de middag tijdens de lunch moet er natuurlijk een langere pauze worden gehouden. Hier past misschien wel een blokje om in? Verfrist kan je dan weer helder aan de slag.

5. Werk doelgericht

Dit is zowel op kantoor als thuis van belang: werk doelgericht. Thuis zal het misschien nog belangrijker zijn een duidelijk doel voor ogen te hebben.  Bepaal  aan het begin van de dag wat er aan het einde van de dag hoe dan ook af moet zijn. Hierdoor ben je af van uitstelgedrag en kan je na het gevraagde resultaat opgeleverd te hebben, je welverdiende rust nemen.

6. Geef je grenzen aan

Thuis heeft iedereen te maken met andere factoren en invloeden. Het is dus belangrijk om je grenzen aan te geven. Dit geldt niet alleen voor je collega’s, maar nu ook voor je thuisomgeving. Geef aan wanneer je gestoord kan worden. Dus communiceer werktijden en pauzes. Neem daarbij ook andere mensen hun grenzen in overweging.

7. Neem (mentale) tijd om weer van werk naar huis te komen

Doordat de grens tussen werk en privé vervaagt, komt de overgang van werk naar privé in het geding. Dat stukje in de auto, op de fiets of in de trein zorgt ook dat je zowel lichamelijk als in je hoofd van werk naar huis komt. Sluit daarom de dag op een andere manier af. Verzin een ritueel waar je voortaan de dag mee afsluit of ga even boodschappen doen. In ieder geval is de laptop dichtgeklapt en opgeruimd. Het avondje thuis is begonnen! Het werk is nooit af en morgen is altijd weer een dag.

over Archipel Academy

Archipel Academy is met nominaties zoals de FD Gazelle en Blue Tulip een van de snelst
groeiende én innovatieve bedrijven van Nederland. Enkele jaren geleden stelden we onszelf
de vraag: kan leren binnen organisaties niet overzichtelijker, goedkoper en impactvoller?
We hebben inmiddels bewezen van wel. Organisaties zoals Heineken, Philips, VodafoneZiggo
en Enexis leren via één centraal Learning Experience Platform (LXP) dat medewerkers
middels hoogwaardige scans, slimme algoritmes en persoonlijk leeradvies helpt bij het zetten
van de volgende stap. Het proces van organiseren tot factureren nemen we daarbij volledig
uit handen. Zo kan de organisatie zich richten op zijn core business. Alle expertise in leren heb
je daarnaast binnen handbereik: van individueel opleidingsadvies tot consultancy. Dat is hoe
we organisaties laten groeien zonder grenzen.

meer weten?

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact op voor een advies op maat. Je kunt ons per mail bereiken op info@archipel.academy, telefonisch via +31(0)418 688 674. Tot snel!

Boeken we een
demo?

Wij nemen je graag mee door alle mogelijkheden van ons platform. Laat je gegevens achter zodat wij binnen 48 uur contact met je kunnen opnemen om samen een korte vrijblijvende online demo in te plannen.

*Via dit telefoonnummer zullen we contact opnemen om een meeting in te plannen.
*Belangrijk voor een presentatie die goed aansluit bij jouw organisatie.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.