“Mindset, Ownership and Commitment”

Ray Klaassens is bekend als hoofd-instructeur uit het TV-programma Kamp van Koningsbrugge en presenteerde over Mindset, Ownership en Commitment. Wanneer dagvoorzitter Lauren Verster op het punt staat Ray Klaassens aan te kondigen, staat hij al naast haar op het podium. Hij zegt gekscherend: “Ik heb geen geduld, maar wél verstand van groeien.”

Ray komt uit een wereld waar opofferen, pijn lijden en groeien centraal staan. Hij heeft 8 jaar bij het Korps Commando Troepen (KCT) gewerkt en 6 jaar voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Vooral zijn tijd bij het korps lijkt hij aan te halen als het gaat om een exemplarisch groeiproces. Wanneer je aan het korps begint, heb je namelijk niet meteen alle gevraagde skills paraat. Wat je wel vooraf moeten hebben, is de juiste mindset. Alleen met vallen en opstaan leer je werken aan commitment en ownership. Want wat gebeurt er als het fout gaat? In ons dagelijks leven misschien niks fataals, maar dat is op missie in Afghanistan natuurlijk wel anders. Daar is het cruciaal dat je de beste versie van jezelf bent. Want je wilt immers terug naar huis, terug naar je gezin. Ray werkt ook wel volgens de uitspraak: ‘het is pas goed, als het goed is’. Zeker als je in teamverband moet werken, zowel in Rays situatie als in ons dagelijks leven, is allemaal dezelfde instelling en dus commitment hebben, fundamenteel.

Om bij het Korps Commando te komen, moet je een twee jaar durend traject afleggen. Hierbij beginnen er 100 en blijven er uiteindelijk maar 4 over. In het TV-programma Kamp van Koningsbrugge worden de kandidaten volgens een twee weken durend model daarvan op de proef gesteld. Ray laat een fragment zien waaruit blijkt dat het groepsgevoel bij de kandidaten inmiddels wel goed zit. Wanneer ze na het uitleggen van de opdracht wordt gevraagd: ‘als je denkt, ik red dit niet, moet je nu uitstappen.’, blijft iedereen. Wanneer mensen gedwongen moeite moeten doen, wordt het groepsgevoel heel sterk. Uit wilskracht en passie wordt je uiteindelijk gevormd. Diamanten ontstaan onder druk.

Quote: ‘The difference between mediocrity and excellence is mindset, ownership and commitment.’

Wanneer Rays eigen zoon probeert bij hetzelfde korps te komen, blijkt hij uiteindelijk bij de afgevallen 96 te horen. “Maar”, zegt Ray, “dit is een cruciaal moment als het om groei gaat, want hoe ga je hiermee dealen?”. We willen allemaal de beste versie van onszelf zijn, maar we vinden het proces om het te worden zo ontzettend moeilijk. Het is een hardnekkige en menselijke eigenschap om oorzaken van tegenslag of teleurstellingen buiten onszelf te zoeken. Ray staat daarentegen voor het motto: ‘je bent wat je doet’. Dit is dan ook wat hij uiteindelijk aan het publiek wilt meegeven. Je hebt het allemaal zelf in de hand. Wil je stoppen met roken? Stop dan. Dit klinkt misschien makkelijk, maar dat komt omdat het ook makkelijk is. Met wilskracht en passie zullen we momenten van echte euforie beleven, omdat we overwinnen. Dat geldt ook voor overwinningen op onszelf, maar daar moeten we dan wel heel veel moeite voor willen doen.

Boeken we een
demo?

Toestemming(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.