Blended en ongelimiteerd leren bij Archipel

Het ‘oude leren’ is niet efficiënt genoeg

‘Iedereen leert anders’. Het klinkt cliché, maar het is echt waar. Iedereen heeft zijn eigen strategie als het aankomt op het onthouden van informatie. Denk maar terug aan je tijd op de middelbare school of universiteit. Wanneer je de klas rondkeek leek de ene helft druk bezig met het maken van schriftelijke aantekeningen terwijl voor de ander luisteren genoeg is. Bij Archipel Academy weten we inmiddels dat leren niet stopt na het halen van je dipoma. Je leert je leven lang door. Unlimited Learning is de oplossing voor jouw werkgever. Bedrijven als Netflix en Spotify hebben al laten zien dat het werkt; een enorm aanbod aan leermogelijkheden voor een lage prijs. Het ‘oude leren’ is niet efficiënt genoeg. Maar hoe leren we eigenlijk?

Hoe leren we?

Een groot deel van de werkende Nederlanders heeft de ambitie zich te laten bijscholen. Dit kan door middel van het volgen van een cursus, training of opleiding. Het is anno 2021 heel belangrijk om relevant te blijven. Wanneer je je blijft ontwikkelen, vergroot je jouw waarde als potentiële of huidige werknemer. Maar hoe leren we eigenlijk? Leerpsycholoog David A. Kolb (1939) heeft een theoretisch model ontwikkeld met vier leerstijlen:

 1. Concreet ervaren of ondervindend leren. Hier gaat het om ervaring opdoen in de praktijk; leren door middel van ´trail and error’.
 2. Reflectief observeren of reflecterend leren. Na het concreet ervaren van hoe het er in de praktijk aan toegaat, kan er gereflecteerd worden op de verrichte handelingen. De opgedane ervaringen zijn ‘food for thought’. Hoe heb ik het gedaan?
 3. Abstract conceptualiseren of conceptualiserend leren. In deze fase worden de praktijkervaringen en bijhorende reflecties gecombineerd. Komen ze overeen met jouw behoeftes en kunde?
 4. Actief experimenteren of experimenterend leren. Hier wordt er uiteindelijk getoetst of de opgedane kennis ook daadwerkelijk nut heeft. Dit kan het beste worden getest in een omgeving buiten de leeromgeving.

Deze leerstijlen zijn deel van een cyclus (zie afbeelding). Samengevat komen de kernactiviteiten van elke fase neer op de volgende handelingen:

 • Onderdompelen (waarneming)
 • Verhelderen (reflectie)
 • Verklaren (inzicht)
 • Toepassen (oefening in een andere context)

Deze leerstappen worden dus toegepast om iets nieuws te leren. Wanneer men zich wil verdiepen, kunnen dezelfde stappen worden gevolgd.

Blended leren

Nu we een duidelijker beeld hebben van hoe we leren, volgt de vraag: door middel van wat leren we? Het VARK-model (Visual, Auditive, Reading, Kinesthetic) heeft deze middelen in kaart gebracht. Dit kan:

 1. Visueel (door middel van beelden),
 2. Auditief (door middel van luisteren),
 3. Lezend (door middel van lezen)
 4. Kinesthetisch (door middel van handelen).

Echter lijkt het inzetten van maar één leervorm niet effectief genoeg. Hier komt ‘Blended leren’ de hoek om kijken: het combineren van verschillende leervormen. Dit is ook wat Archipel Academy met haar Unlimited Learning beoogt te doen. Je leven lang leren, zoveel je maar wilt, met tienduizenden opleidingen, cursussen en trainingen om uit te kiezen. Deze kunnen in alle maten en vormen worden gevolgd. Denk aan online en individueel, maar ook in groepen klassikaal. Je bepaalt zelf wat je leert. Het platform van Archipel stimuleert 3 soorten ontwikkeling. Je kunt trainingen volgen om nog beter te worden in je huidige werk, een training doen om je voor te bereiden op een nieuwe rol of aan je persoonlijke ontwikkeling werken. Dat laatste doe je in je eigen tijd.

over Archipel Academy

Archipel Academy is met nominaties zoals de FD Gazelle en Blue Tulip een van de snelst
groeiende én innovatieve bedrijven van Nederland. Enkele jaren geleden stelden we onszelf
de vraag: kan leren binnen organisaties niet overzichtelijker, goedkoper en impactvoller?
We hebben inmiddels bewezen van wel. Organisaties zoals Heineken, Philips, VodafoneZiggo
en Enexis leren via één centraal Learning Experience Platform (LXP) dat medewerkers
middels hoogwaardige scans, slimme algoritmes en persoonlijk leeradvies helpt bij het zetten
van de volgende stap. Het proces van organiseren tot factureren nemen we daarbij volledig
uit handen. Zo kan de organisatie zich richten op zijn core business. Alle expertise in leren heb
je daarnaast binnen handbereik: van individueel opleidingsadvies tot consultancy. Dat is hoe
we organisaties laten groeien zonder grenzen.

meer weten?

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact op voor een advies op maat.

Boeken we een
demo?

Toestemming(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.